vrijdag 11 september 2020

Grauwe Klauwier - Lanius collurio ......

  

Eindelijk dan een blog met de Grauwe Klauwier. Deze mooie en ook aparte vogel (staat op de rode lijst) kwamen we werkelijk heel onverwachts tegen tijdens een fietstochtje. We waren onderweg naar Dien  (we waren er een paar dagen op uit) en ineens zie ik dus deze vogeltjes zitten. Ik had alleen mijn macro bij me dus dat was balen maar......... op de terugweg zaten ze er nog. Toen dus als een speer de telelens opgehaald om wat betere foto's te kunnen maken.  Ik wist dat ik ze bij Ad ook als eens had gezien dus ook Ad even gemaild.


*** Het is echt aan te raden om de foto's in de vergroting te bekijken. Foto's zijn in de vergroting beter van kwaliteit, dus mooier, scherper en duidelijker. Even op de foto zelf 
klikken of op de bovenste foto, dan kun je doorklikken of scrollen***.


*** Photos are of a better quality, so better, sharper and clearer on the magnification. Just click on te photo itself or on the upper picture, you can by clicking or scrolling***.


Toch even een paar foto's met de macro al was het alleen maar als bewijsplaatje dat we ze toch echt hadden gezien.

Grauwe Klauwier - Lanius collurio                                                         Grauwe Klauwier - Lanius collurioHet ene moment was het bewolkt en het andere moment weer zonnig en dat zie je ook op de foto's hieronder.
Grauwe Klauwier - Lanius collurioGrauwe Klauwier - Lanius collurioOp een gegeven moment kwam er eentje op het prikkeldraad zitten en deze bleef me maar aankijken. Was zeker nieuwsgierig wat ik aan het doen was hahahahaha....Grauwe Klauwier - Lanius collurioGrauwe Klauwier - Lanius collurioHet duurde even eer ik in de gaten had dat er ook jonge klauwieren bij waren. Het verbaasde me we al wel dat er steeds eentje zo rustig bleef zitten totdat......... de vogel ineens heel snel begon te bewegen en wiebelen op de tak waar ie op zat en ik zag dat hij omhoog keek. Hij draaide om en ineens kwam daar pa Klauwier om de kleine een prooi te voeren. Beter foto's dan hieronder heb ik niet want het ging nl ook heel erg snel.Grauwe Klauwier - Lanius collurio                                                        Grauwe Klauwier - Lanius collurio


                                                      Grauwe Klauwier - Lanius collurioGrauwe Klauwier - Lanius collurio


                                                        Grauwe Klauwier - Lanius collurioGrauwe Klauwier - Lanius collurio


Grauwe Klauwier - Lanius collurio


Grauwe Klauwier - Lanius collurio


In het land stonden heel veel struiken met St,Jacobskruid. 
Ook daar gingen de klauwieren van tijd tot tijd even heen.
Grauwe Klauwier - Lanius collurio


Grauwe Klauwier - Lanius collurio


Grauwe Klauwier - Lanius collurio


Grauwe Klauwier - Lanius collurio


Grauwe Klauwier - Lanius collurio


Grauwe Klauwier - Lanius collurio
========================================================

Iedereen bedankt voor alle mooie reacties en complimenten over de foto's in het vorige blog van:

"Citroenvlinder en de nieuwe manier van blogs maken......................."

72 opmerkingen:

 1. Weer een schitterende serie van dat vogeltje, de Grauwe Klauwier.
  Ik merk heel goed de veranderingen in het licht, als fotograaf moet je je steeds aanpassend aan het aanwezige licht. De licht kwaliteit van je foto's bewijst dat je het fotografie vak onder de knie hebt. De Grauwe Klauwier op het prikkeldraad vind ik super goed ! Mijn complimenten hoor !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dirk,
   dank je wel voor je complimenten 🤗 Het was best nog wel een hele toer om dit vogeltje er een beetje knap op te krijgen hoor en zeker met die overdrijvende wolkenvelden. Ik vind het heel leuk dat je de klauwier op het prikkeldraad als mooiste hebt bestempeld :-)))))
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 2. Wat verschrikkelijk mooi Helma, gelukkig dat ze er nog zaten nadat je de telelens had gehaald, jou dag kon niet meer stuk hè?
  Voor mij zijn de opnamen 8 en 10 de winnaars, zonder de andere foto's tekort te doen hoor.
  Lieve groetjes, Edje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ed,
   het zijn ook echt hele mooie en ook best wel aparte vogeltjes. Ik was echt blij verrast dat ik gewoon Grauwe klauwieren zag en moest echt ff in mijn ogen wrijven hoor.
   Was inderdaad mazzel dat ze er nog zaten want we hadden een afspraak bij Dien maar later dus alsnog als een speer de telelens opgehaald en fietsen maar weer hahahahaha.... Met de auto kon je er nl niet komen. Leuk dat je een paar favorieten hebt gevonden 🤗
   Lieve groetjes, Helma

   Verwijderen
 3. Wat een mooie vogels zijn dit en wat heb je die prachtig weten vast te leggen. Ik vind foto 14 heel erg mooi in dit geval vind ik het mannetje zeker niet mooier dan het vrouwtje. De fijne tekening in de veertjes vind ik nl. prachtig.
  Een hele mooie serie heb je gemaakt!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ank,
   het zijn ook echt mooie maar ook best wel een beetje aparte vogeltjes. Het mannetje vind ik wel mooi hoor maar wat je zegt van de tekening in het verenpak van de vrouwtjes is ook heel erg mooi. Ik ben echt heel blij dat ik ze "zomaar zag"!!!!
   Even gekeken welke foto 14 is en ja, de tekening is ook heel fijntjes :-)

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 4. Hoi Helma,
  Ondanks je macrolens heb je toch fantastische beelden gemaakt van deze prachtige vogels.
  Zo'n klauwier kom je ten slotte ook weer niet elke dag tegen, dus super dat je ze zo hebt kunnen fotograferen. En ik moet zeggen zo met wat meer omgevingsruimte in je foto's geeft ook een mooi effect op het geheel en dat misstaat zeker niet. Want zo op die takjes en zelfs ook op het prikkeldraad en met die mooie egale achtergronden maken het toch echte top foto's. Super gedaan Helma!!
  Grappig dat ze ook een beetje nieuwsgierig naar jouw waren...hihi...!!

  Lieve groetjes,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,,
   ik moest echt even een paar foto's met de macro maken hoor want stel je voor dat ze daarna vertrokken zouden zijn!!! Dan had ik geen bewijs en dat wilde ik toch echt wel hebben hahahahahahah.... En het klopt wat je zegt over de omgevingsruimte, dat is altijd wel mooi om te zien maar juist omdat het zo'n aparte vogel was wilde ik hem toch liever deze keer van dichtbij op de foto hebben. Was evengoed nog vrij ver weg maar toch........ :-))))))))
   En jahaaaaaaaaa...... die ene kwam echt redelijk dichtbij en bleef maar naar me kijken en volgde mijn bewegingen ook 😂🤣😂

   Lieve groetjes, Helma

   Verwijderen
 5. Hoi Helma
  Wat een prachtige vogeltjes
  En deze keer vind ik het vrouwtje mooier nog dan het mannetje
  Of het ligt aan jou fantastische fotografie...
  blond en oud 😱🤣😂
  Ben blij dat je het zelf zegt en dan staat dom er niet eens bij grijnzzzz
  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij bent niet de eerste die zegt dat in deze de vrouwtjes mooier zijn!!! Maar ik vind het mannetje mooier van kleur. gelukkig dat we allemaal verschillende smaken hebben hihi....

   Euh ja.... blond en oud 😂🤣😂, ik zag het toen ik terug ging naar de reactie whahahahahaha...... dan zet ik het er hier maar bij ja, ik ben naast blond en oud ook nog dom ...........................😂

   Ook jij heel fijn weekend. Aan het weer zal het niet liggen.

   Verwijderen
 6. Greetings, Helma. It is many years since I saw a Red-backed Shrike, so I am very envious of your sightings and being able to take such wonderful photos of the adult male and juvenile birds. A wonderful blog post, and a joy to behold - thank you.

  Take great care and stay safe - - - Richard

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Richard,
   I saw these fantastic birds completely unexpected! We were cycling and suddenly I saw them. Really wonderful to be able to see these shrike with your own eyes and also to be able to photograph them. i was really lucky!
   Thank you for your nice comment.

   The same applies to you: Stay safe and healthy.
   the virus still remains among us.

   Kind regards, Helma

   Verwijderen
 7. Nou was jij eens een hele grote bofkont. Wat een plaatjes! En dat je die toevallig tegenkwam is helemaal bijzonder. Wat een geweldig moment ook dat je het voeren hebt meegemaakt. Nu zie ik eens helemaal groen van top tot teen, whahaha. Groetjes aan Henk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Whahahahahaha..... dat ik dat nog mag meemaken Alie dat jij 🤢💚🥒🥦🤢 ziet whahahahahaha....
   Ja, dat voeren was echt fantastisch! Toen had ik pas door dat er ook jongen waren!
   Je krijgt de groetjes terug van Henk 😃
   Lieve groet

   Verwijderen
 8. mogge Helma
  wat een geluk dat ze er nog zaten
  en zelfs mooi vlak voor je gingen zitten :)
  je hebt ze er schitterend op staan weer
  fijn weekend groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Karel,
   inderdaad, dat was echt een geluk maar ik had al gehoord dat als deze vogels eenmaal ergens "zitten" ze daar dan ook een tijdje blijven. Deze plek was kennelijk nog door niemand ontdekt want de fietsers reden gewoon voorbij. Een enkeling vroeg wel wat ik aan het fotograferen was en dan zei ik de paardjes want die stonden er ook hahahahaha....
   Jij ook heel fijn weekend.
   Aan het weer zal het niet liggen ;-)
   Groetjes

   Verwijderen
 9. Hoi Helma,
  Wat 'n geluk dat je ze ontdekt hebt, dat is het voordeel als je met de fiets erop gaat.
  En het zijn schitterende opnames geworden daar mag je trots op zijn, waren er ook nog jongen of waren ze met ze tweetjes. Heb ze ook in 2015 gefotografeerd en ze kregen 4 jongen. We hebben het toen geheim gehouden anders was het zo druk geweest dat ze misschien vertrokken zijn. Heb genoten van je opnames.
  Groetjes Loes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,,
   je hebt ook helemaal gelijk. met de fiets zie je veel meer en daardoor vond ik deze grauwe klauwieren. Er waren inderdaad ook jongen en ik zag dat er eentje gevoerd werd zie foto 7, 8, 9 en 10.
   Ik heb dit ook geheim gehouden alleen met Ad van Duren heb ik dit gedeeld en die is te vertrouwen ;-) Die fotografeerde ze al jaren maar ineens waren ze weg. Nu vond ik ze op een hele andere plek! Fijn te lezen dat je genoten ehbt van deze vogels.
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 10. Congrat Helma for your new images of these beautiful bird. I see it now and then here in my part of Sweden too.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Lasse,
   great that these birds are also in Sweden. In the Netherlands it is a bird that is on the red list. We see very little of this bird. Thank you for your nice comment.

   Verwijderen
 11. Hoi Helma,
  prachtige foto's tegen heerlijke rustig achtergrond. Alle aandacht voor de grauwe klauwier. Hier zie ik ze regelmatig op de electra lijnen zitten maar lastig fotograferen tegen het felle licht in.
  Groetjes
  Joost&nicole

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Joost en Nicole,
   wat gaaf dat jullie ze daar in Spanje wel regelmatig zien. Hier in Nederland is het echt een zeldzaamheid dus ik was dan ook echt verrast om ze te zien. En dan ook nog zo onverwachts!!! Toch maar eens proberen om ze vast te leggen Joost. In fel tegenlicht kan je gaan overbelichten en dan later op de pc wat donkerder maken.
   Groetjes,
   Helma

   Verwijderen
 12. wauw bijzonder mooie foto's Helma!
  wat een leuk vogeltje, ik zag het nog nooit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi An,
   ook voor ons was het de eerste keer dat ik ze zag. Ik kende ze wel van foto's bij Ad maar zelf zag ik ze nog nooit en ineens........pats, boem!
   Ik vond het echt geweldig om mee te maken ;-)

   Verwijderen
 13. Ja ja...ik wist dat ze eraan zaten te komen. Je had mij al een 'preview' laten zien. (zucht)
  Maar zonder dollen... het zijn gewoon super foto's Helma. Mazzel of niet; je moet op het moment toch maar ff de juiste plaatjes maken en dat is jouw uitstekend gelukt!!! 👌
  Een super mooi blog weer.
  Groeten uit een 'groen' Stieltjeskanaal 😂
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grinnik.......... ik ben blij dat de foto's je niet tegenvallen Geert "slaat zucht van verlichting" 😂. Ik heb helaas geen vaste lens en die had in deze juist heel mooi geweest maar........ ik ben echt ontzettend blij zomaar ineens oog in oog te komen met grauwe Klauwieren 😃😃😃
   Ja, ik weet hoe "groen" Stieltjeskanaal is whaaaaaa...........
   Lieve groet,
   Helma

   Verwijderen
 14. Hoi Helma.

  Super mooie vogeltjes.
  Wat heb je mooie opnamen kunnen maken.
  Mooi apart vogeltje en super mooie foto's.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Patricia,
   Ik was (en ben er ook nog steeds) ontzettend blij mee. Nooit gedacht dat ik zelf nog eens grauwe klauwieren op de foto kon zetten :-)))))
   Dank je wel.

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 15. SUPER mooie serie heb je weer gemaakt Helma WOW !
  je bent een expert geworden met vogelfotografie knap hoor vind ze heel mooi 👌😘

  Hartelijke groetjes en liefs 😘😘

  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Janny,
   je laat mer helemaal 🦞🎈🧧👗👠🥊 worden 😚
   Dank je wel vor je ontzettende lieve reactie .

   Liefs van mij,
   Helma

   Verwijderen
 16. Een eerder zeldzaam vogeltje, dat je prachtig gefotografeerd hebt Helma....

  Onbegonnen werk om daar de beste foto's uit te halen

  je boft wel dat je deze onverwachts tegenkwam...en deze prachtig kon "vangen "

  een echt geniet-logje..

  prettig weekend

  prettig weekend gewenst

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Willy,

   dank je wel voor je reactie :-) Het is ook inderdaad een vrij zeldzame vogel voor in Nederland. En ja, ik wist ook niet wat me overkwam toen ik deze ineens zag zitten!!! Zo gaaf!
   Heel fijn om te lezen dat je ervan genoten hebt 😀
   Jou wens ik een hele mooie nieuwe week.

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 17. Hello,

  The Shrike is a gorgeous birds. Awesome series of photos. Well done!

  Take care, enjoy your day! Have a happy weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Eileen,
   we are now a few weeks further. I needed a break.
   Yes, the shrike is indeed a beautiful bird that is on the red list here in the Netherlands.
   I wish you a very nice week.
   Autumn has now started here in the Netherlands.
   Greetings, Helma

   Verwijderen
 18. Prachtig vogeltje, dat je toevallig tegenkwam.
  En het gaf je ook nog de kans om een betere lens op te halen!
  Als topverrassing nog het voederen van een jong.
  Helma, het geluk zat je die middag helemaal mee, het leverde je mooie foto's op van een voor mij onbekend vogeltje.
  Liefs van Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Zem,
   mijn oog voel erop tijdens een fietstochtje. Ze zaten wel ver weg maar om de een of andere reden viel dit vogeltje me op ook al zat hij toch nog aardig ver weg. Ik was echt helemaal in de gloria toen ik zag dat he klauwieren waren hahahaha.... Inderdaad mazzel dat ze daar bleven en kon ik de telelens even ophalen :-)))))
   Ik had inderdaad echt geluk en ben daar ook echt dankbaar voor 😚
   Liefs van mij,.
   Helma

   Verwijderen
 19. Great shots of a great bird, Helma. You must have been delighted to have been able to achieve these results. The last time I saw this species was in Slovenia a few years ago, but it perched only briefly before flying away. Yours took its morning break while you were there! Stay well. Hugs and kisses from Canada, David.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi my friend David,
   I was also really pleased when I saw that they were shrike. I could not believe my eyes because I had never seen this bird myself and moreover it is on the red list in the Netherlands !!!
   Sorry for the late response but we took a few days off.
   Also stay safe and pay close attention.
   Big kiss for you,
   Helma

   Verwijderen
 20. Hoi Helma
  ik heb genoten van je mooie foto's ze zijn echt gaaf,
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Herman,
   ik was (en ben) er ook heel erg blij mee dat ik deze vogels voor mijn lens kreeg :-))))))
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 21. Hoi Helma, prachtige fotos van de grauwe klauwier. Ik open je blog en zie je gelijk je mooie header. Ik heb er 1 keer 1 gezien in Denemarken maar ik heb geen mooie foto. Deze keer hem niet gezien. Fijn weekend. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een prachtige serie en wat een bijzonder vogeltje, ik moet eens beter opletten.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een schitterende serie van dit mij totaal onbekende vogeltje Helma
  de een nog mooie dan de ander, leuk voor de afwisseling op dat Jakobskruiskruid
  heb weer genoten van je foto's en vaardigheid in het vast leggen van dit vogeltje

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Absolutely stunning Helma, the Red Backed Shrike, female and its male, awesome.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Preciosas fotos, me encantan los pájaros, casi siempre he tenido y me gusta verlos en su ambiente, espectaculares fotos.
  Enhorabuena.
  Saludos.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hoi Helma,
  "het is aan te raden om de foto's in de vergroting te bekijken!" Dat heb ik dus gedaan....wat een ellende!!!! Zo ontzettend gaaf dat je deze vogels zo mooi dichtbij hebt kunnen fotograferen, kwijl, getver,gelukkig was ik al enigszins voorberied, anders had ik dit niet gered, hoor! fantastisch, dus!! haha...
  Supergave serie Ook de foto op het St Jacobskruiskruid is een leuke, maar die portretjes en zeker met pa en jong bij elkaar is om van te smullen!!!
  Gefeli met deze super ontmoeting én foto's!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hai Helma,

  Leuk om hier alvast jouw klauwiertjes te zien. Je hebt er een prachtige reportage aan overgehouden. Wat een toeval dat jullie die plek tijdens dat fietstochtje tegenkwamen. Zoals je weet volg ik de grauwe klauwieren in de Groote Peel al wel tien jaar. De laatste jaren veranderden ze van broedplek en tot vorig jaar kon ik die steeds terugvinden. Alleen dit jaar vond ik ze niet meer en ik had me er al bij neergelegd dat ze weg waren vooral ook omdat veel oude bramenstruiken waarin ze graag broeden volledig verdroogd waren en ook de paarden die bij de plekken stonden weggehaald waren en ook die zijn nodig omdat ze grote insecten aanlokken om aan hun jongen te kunnen voeren. Maar ja, de Peel is een heel groot gebied en z kunnen natuurlijk ook ergens gaan broeden waar je niet zo makkelijk kunt komen. Maar jij vond ze toch en dank zij jouw tip kon ik ook dit jaar nog een leuke serie maken. Ik heb ze alleen nog niet bewerkt, maar ze komen zeker binnenkort.
  Je hebt er prachtige foto's bij, vooral nr. 3 en zo'n foto als nr. 8 heb ik nog nooit kunnen maken, top. Ook nr. 10 waar je het mannetje samen met een jong kon fotograferen is perfect. Tenslotte zijn nr.13 en 20 ook prachtig. Bedankt dat je een verwijzing naar mijn blog hebt opgenomen en uiteraard voor de tip die je me gaf, maar dat hadden we via de mail al uitvoerig besproken.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Schitterende afbeeldingen Helma
  Een geweldige opname.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Lindos demais , Helma
  Parabéns pelo talento e excelência das fotografias.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Deze Lanius is charmant door de prachtige foto's die je van hem hebt gemaakt, het is een genot om ze te zien!
  Duizend kussen, vriend Helma, zorg goed voor jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wat een kleintje is dat jonkie. Je hebt toch echt arendsogen buuf Helma. Zelfs op de fiets zie je het kleinste vogeltje. Arendsogen, ik blijf het zeggen! :-) Pa heeft een mooi streepje op zijn koppie. Leuke foto's met het voer voor het jong. Knappe serie weer.
  LG je ouwe buuf.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Un reportaje espectacular del Lanius collurio, las fotos son extraordinarias. El verano pasado le vi clavando una lagartija en un espino blanco, no me lo podía creer. Enhorabuena amiga Helma, un fuerte abrazo desde el norte de España.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Hallo Helma, oh wat een prachtige serie van deze soort. Mooi dat je en het mannetje en het vrouwtje en de jongen zo mooi voor de lens kon krijgen. Ik heb een keer ook mogen genieten van een koppeltje met jongen. Elk jaar ga ik terug naar de zelfde stek maar heb ze daar nooit meer gezien. Heel jammer. Dus geniet ik weer even mee met jouw mooie momenten van dit klauwier gezinnetje.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Zeker in de vergroting bekijken. Wat een pracht vogel laat je ons zien Helma. Prachtig vastgelegd. Ik heb ze nog nooit gezien, dus al weer een ervaring rijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hallo Helma,
  Ja dat is me een topsoort om zo even tegen het lijf te lopen, in jullie geval te fietsen. En dan is het balen als je de verkeerde apparatuur bij je hebt maar ook de foto's met de macrolens mogen er zijn alleen al voor het bewijs, zag deze soort alleen op het Griekse eiland Lesbos, en lijkt me super om een keer hier in Nederland te bekijken.
  Gaaf dat ze zich weer lieten zien toen je een andere lens had gehaald.
  Je hebt er een mooie serie van gemaakt.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Ha Helma,
  mooie serie heb je kunnen maken van deze grauwe klauwieren.
  Leuk dat je ook een jonkie zag en het voedermoment hebt kunnen zien.
  Foto 8 vind ik daarvan wel errug leuk.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Wat een schitterende voorstelling van dit prachtige vogeltje"het klauwiertje"Gelukkig had je tijd om de goede lens te halen en zat hij te wachten op u.Ik heb geen geschikt materiaal aan deze vogeltjes te fotograferen

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Wow Helma hoe prachtig is dit zeg. Wat zijn jullie toch gelukzakken daar in Nederland. Jullie kunnen bij wijze van spreken ff met de vingers knippen om prachtige soorten voor de lens te krijgen. Hoe knap weer gefotografeerd, echt uit de kunst. Schitterend!!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Wat een schitterende serie foto's heb je weer gemaakt. Allemaal even mooi. Petje af hoor!
  Ik ben (door omstandigheden) veel te lang niet op jouw blogpagina geweest. Ik heb weer genoten.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Wat zal je blij geweest zijn met deze serie foto's, geweldig om deze vogel te zien en vast te leggen. Mooie serie, het vrouwtje vind ik ook prachtig, ik heb alleen de man gezien.. Was dit in Fochtelooerveen?

  BeantwoordenVerwijderen
 41. As imagens ficaram absolutamente enternecedoras, retratando tão bem, o encanto destes passarinhos... Nem sei dizer qual das imagens gostei mais! Fiquei rendida a todas elas!...
  Como sempre, um excelente trabalho fotográfico, Helma!
  Deixo um beijinho e votos de uma excelente semana, estimando que tudo esteja bem aí desse lado!... Por aqui, a situação está ficando preocupante de novo... como em uma série de outros países da Europa, também... veremos o desenrolar das próximas semanas...
  Ana

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Hallo Helma
  der Zufall ich manchmal gut zu uns, wunderschöne Fotos zeigst du hier
  danke dafür, habe sie mit viel Freude angeschaut
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Hoi Helma,
  Dit is zo'n soort vogel waar ik al jaren naar uitkijk, zonder succes. Wat een geluk dat de vogel honkvast was en je er met de telelens ook nog een prachtige reeks van hebt kunnen maken. Dit zijn de verrassingen van de natuur die je wandelend of fietsend zo maar kunt tegenkomen. Ongetwijfeld een van de hoogtepunten van jullie trip.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Hoi Helma,

  Dat is een klapper van een soort en dan ook nog een heelgezin, én op de foto. Ongelooflijk zeg. Daar kun je weer trots op zijn. En die macrofoto's zijn toch best heel duidelijk maar uiteraard is de telelens meer geschikt.
  Leuk dat je het voederen ook zag en gedeeltelijk hebt kunnen vastleggen, dat jong met de prooi in de bek en pa ervoor, prachtig.
  Nu maar hopen dat ze volgend jaar terugkomen zodat je weer een mooie serie kunt maken.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Ha lief maatje,

  Ken je die films, Shrek 1, Shrek 2, Shrek3, Shrek 4, Shrek 5..........?
  Okay nou ik zal het je maar eerlijk vertellen.
  Dit zijn geen sprookjes films, het zijn namelijk autobiografische films.
  Ze vertellen namelijk het verhaal over mijn leven en wat er gebeurt na een bezoekje aan jouw blog 😍😍

  Wat een prachtig mooi vogeltje en wat een super mooie en vooral unieke foto's.
  Werkelijk zooooo gaaf 😘😘

  Nou ik trek me maar even terug en ga een nieuwe film schrijven 🤑🤑
  Fijne dag en LG, Je maatje Shrek 😘

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Hallo Helma, wat 's prachtige serie over deze vogels, prachtige beelden toon je ons weer. Mijn complimenten hoor.
  Groeten Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Dag Helma, een fantastische reeks over de prachtige vogel. Nog nooit gezien. Heb nu geweldig genoten van je foto's. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 48. De afsluiter is voor mij ook de mooiste Helma. wat een ontzettend knappe serie wederom

  Groetje
  Henk Jonkvorst

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Hallo Helma, een Grauwe klauwier spotten efotograferen is echt een hoogtepunt. Ze staan er prachtig op. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Dit is wel zo mooi om te zien Helma. In een woord Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een berichtje achter te laten op mijn blog, ik stel dat zeer op prijs.
Bedankt voor je bezoek en reactie.
Groetjes, Helma

Thanks for your visit and comment.
Merci pour votre visite et commentaires.
Gracias por tu visita y comentario.
Grazie per la vostra visita e commento.
Köszönöm a látogatást és megjegyzést.
Tak for dit besøg og kommentar.
Kiitos vierailusta ja kommentoitavaksi.
Tack för ditt besök och kommentar.
Obrigado por sua visita e comentário.
Dziękujemy za wizytę i komentarz.
Спасибо за ваш визит и комментарий.

Groetjes, Helma