vrijdag 7 oktober 2016

Zonnedauw -Drosera rotundifolia.....

Deze foto's van de zonnedauw moest ik nog plaatsen dus dan nu gelijk maar.

Zonnedauw is een geslacht van vleesetende planten in de Zonnedauwfamilie. De botanische naam Drosera is afgeleid uit het Grieks, drosos = dauw.


***Foto's  zijn  in de vergroting beter van kwaliteit, dus mooier, scherper en duidelijker. Even op de foto zelf klikken of op de bovenste foto, dan kun je doorklikken of scrollen***. Zonnedauw - Drosera

Zonnedauw - Drosera

Zonnedauw - Drosera
Tot de meer bijzondere planten van onze Flora hoort ongetwijfeld de "vleesetende" Ronde Zonnedauw, Drosera rotundifolia L. uit de Zonnedauwfamilie. Omdat de soort zijn dieet aanvult met kleine insecten die aan de plakkerige haren van de ronde bladeren blijven hangen en verteerd worden door de enzymen in de sappen die die haren afscheiden, kunnen de Zonnedauwen gedijen op plekken waar andere plantensoorten niet kunnen gedijen, omdat ze daar niet voldoende mineralen uit de wel zeer arme bodem kunnen halen. Deze plekken zijn echter in de Benelux steeds zeldzamer aan het worden, maar natte heiden en venen worden in stand gehouden door een goed natuurbeheer. 
Zonnedauw - Drosera

Zonnedauw - Drosera

Zonnedauw - Drosera

Zonnedauw - Drosera
De kleine planten van Ronde zonnedauw hebben een rozet van bladeren. Deze zijn rond ter grootte van een maximaal een dubbeltje, maar meestal kleiner. De stelen zijn behaard en bij deze zonnedauw ligt de rozet erg plat aangedrukt tegen de bodem of op het veenmos. De bladeren zijn een beetje rood van kleur.
Zonnedauw - Drosera

Zonnedauw - Drosera

Zonnedauw - Drosera

Meestal één soms meer bloemstengels komen recht te voorschijn uit de bladrozet en tijdens de bloei in de zomer zie je dat op de stengel(s) een bloeiwijze in de vorm van een schicht staat waarin de regelmatige witte bloemetjes staan. Ze zijn vijftallig en tweeslachtig. Na de bloei ontwikkelen de vruchtbeginsels zich tot doosvruchten. Ontwatering en ontginning zijn de doodsteek voor de zonnedauwsoorten.
Zonnedauw - Drosera

Zonnedauw - Drosera

Zonnedauw - Drosera ====================================================
We waren een midweek weg en daardoor nog steeds op achter met reageren maar dat komt wel weer goed.
Iedereen weer heel erg bedankt voor alle leuke reacties en complimenten over de foto's in het vorige blog van :

"Boerenzwaluw - Hirundo rustica............................."

144 opmerkingen:

 1. Schitterend zoals jij de Zonnedauw hebt gefotografeerd Helma, de informatie erbij is heel interessant om te lezen. Ook al heb ik het plantje nog nooit zelf aangetroffen, nu weet er toch een beetje van. Het zijn stuk voor stuk juweeltjes, maar mijn favo is toch nummer 5.Vraag niet waarom, maar zo voelt het nu eenmaal.
  Lieve groetjes van Edje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Edward :-)
   dit hele kleine plantje is ook steeds weer een uitdaging om te fotograferen. Ik kan dan ook echt uren rondjes om een zo'n plantje draaien om te proberen deze zo goed mogelijk op de foto te krijgen hihi... Bedoel je 5 van bovenaf (klein meegerekend) of gewoon 5 vanaf groot. Ik vind ze beide erg mooi ;-)
   Lieve groetjes, Helma

   Verwijderen
  2. Prachtig maar ook heel erg klein Natuurlijk-rijk :-)

   Verwijderen
 2. Helma, what absolutely gorgeous photos!!! I always look forward to, and enjoy your posts. Thank you so much for sharing, and I hope you have a wonderful weekend! Hugs. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Linda,
   Thank you for your fun and spontaneous reaction :-)
   I had to work this weekend and it was very busy at work.
   Tomorrow afternoon I'm free and then again Thursday.

   Verwijderen
 3. Hi Helma,
  marvelous photos of these very special plant. Stunning Macros ! Gorgeous.
  Have a great weekend, Helma.
  Best regards, Synnöve

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi synnove,
   This carnivorous plant is also a very small plant but oh, so nice to see :-) I had to work this weekend and had little time for other things. After Wednesday of I do have a few days off :-)
   Warm regards, Helma

   Verwijderen
 4. Hoi Helma!!! Wonderful array of pictures.. All perfectly photographed.. Congrats..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het dwingelderveld in de omgeving van Ruinen en Dwingeloo is het natste heidegebied van west Europa. Als ik er weer eens ben zal ik toch opletten of ik dit bijzondere plantje tegenkom. De foto zijn zoals gewoonlijk weer superfraai Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet echt wel heel goed kijken Henk maar als ze daar staan dan vind je ze ook. Heeft een mooie rode gloed ;-) Ik had er eigenlijk een dubbeltje bij moeten leggen dan kon je zien hoe klein deze plantjes zijn.

   Verwijderen
 6. Dit is wel zo mooi, Helma!!
  Een ware genot om naar te kijken en het te bekijken...
  Mijn favo is nummertje 6 ;-))
  Fijn weekend en lieven groetjes van Anna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Anna,
   foto 6 is ook ene hele mooie want zo vaak zie je ze niet zo vrij. Ik moest me wel in allerhande bochten wringen maar had dat er graag voor voer ;-)
   Ik moest werken het weekend en vanmiddag had ik vrij. Nu nog werken tot donderdag en dan 4 dagen vrij. Voor jou nog een hele fijne week.
   Lieve groetjes, Helma

   Verwijderen
 7. Какая красота! Даже представить трудно, что природа создает такие шедевры!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Это действительно трудно поверить, Анна
   и все же природа создает эти замечательные шедевры :-)
   С уважением, Helma

   Verwijderen
 8. Waanzinnig mooie Drosera foto's Helma. Ooit verbleven we in een vakantiehuisje dat Drosera heette, ik wist toen nog niet wat Drosera betekende en zocht het op. Tot nu toe heb ik de Drosera nog nooit in het echt gezien, ken het plantje inmiddels wel goed uit mijn boeken.
  Fijn weekend,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je leuke en enthousiaste reactie Janneke :-)
   Wat grappig dat jullie in een vakantiehuisje hebben gezeten wat die naam droeg. Het is een heel klein plantje van een paar mm groot. Als deze gaat bloeien met de witte bloemetjes dan zie je ze door de lange stengels, daarna is het echt zoeken hoor :-)
   Ik moest werken het weekend en nu nog werken tot donderdag. Dan heerlijk 4 dagen vrij :-)
   Voor jou nog een hele fijne week.
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 9. Hello Helma! Awesome sundew pictures! These are exciting flowers. Fortunately, here are no large carnivorous flowers;-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha .... it is fortunately very small carnivorous plants that we have here in the Netherlands Anne :-)

   Verwijderen
 10. zo'n bijzonder plantje
  heel knappe foto's
  leuk dat je op uitstap kon, geen zorgen maken in blogbezoekjes, kalm aan maar anders was je relaxte midweek voor niets :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook echt ene bijzonder plantje Anneke en ook nog eens heel klein maar toch heel sterk. Het was ook geweldig om even op uitstap te gaan en daar waren we ook echt aan toe :-)
   Dank je voor je leuke en welgemeende reactie :-)

   Verwijderen
 11. Liebe Helma,
  vielen, vielen Dank für all die lieben Worte auf meinem Blog! Es ist so schön, von Dir zu hören!
  ...und Deine heutigen Bilder sind wieder einmal phänomenal. Ich freue mich immer, neue Bilder von Dir zu sehen!!! Vielen Dank für sooo tolle Aufnahmen!
  Alles Liebe
  Heidi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo liebe Heidi,
   Ich würde es Ich mag mehr Blogs machen und die Bilder haben, aber ... die Zeit würde mir oft nicht, und ich möchte auch andere Blogs zu besuchen und zu reagieren. Blogs sind Sie immer eine Menge Spaß und auch mit leckeren Rezepten :-) ich diese Woche kommen mit Ihnen zu lesen.
   Mit Liebe,
   Helma

   Verwijderen
 12. Hoi Helma,
  Heel erg mooi weer! Zonnedauw leent zich bij uitstek dan ook om voor door de knieën te gaan ;-)) Super knap gedaan, prachtige compo en scherpte diepte!!
  En wat een knallende kleur ook....Je kunt wel zien dat je hier genoten hebtr en vermoedelijk ook de tijd vergeten bent. Je had vast een heleboel foto's om uit te kiezen ;-)) Juweeltjes hoor!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,
   Ik ga dan ook met recht door de knieën voor dit prachtige plantje. het omhoog komen gaat weer wat moeilijker maar dat heb ik er wel voor over whahahahaha......... En ja, reken maar dat ik hier zat (meer lag) te genieten en ik was er inderdaad echt wel even zoet mee hihi......
   Fijn dat je er ook zo van genoten hebt.
   Groetjes,
   Helma

   Verwijderen
  2. Je toont je artistieke kwaliteiten met deze prachtige foto's van de zonnedauw. Pastelkleurig, soms fel gekleurd; ik had nog nooit gehoord van dit schitterende plantje. Zo fotogeniek elk blaadje als wimpers om het hart van de bloem. Zo mooi in beeld gebracht. Bravo
   Groetjes van Frans

   Verwijderen
  3. Hoi Frans,
   dit zijn echt hele kleine plantjes van soms maar een paar mm groot. Het is knie en ligwerk maar het is wel steeds een uitdaging om dit spul een beetje vrij en fraai op de foto te krijgen. Dank je wel voor je leuke reactie :-))))
   Groetjes van Helma

   Verwijderen
 13. Hoi Helma,
  ontzettend leuk als je dit bijzondere plantje kunt vinden en er met de macro goed omheen kan draaien. Je hebt er een prachtige serie van gemaakt.
  Mijn favoriet is foto7, vanwege de lichtcirkels en de uitbundige kleuren in de achtergrond.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,
   en als je enemaal weet waar ze staan ga je er iedere keer als je er in de buurt bent naar toe :-) De foto die je hebt uitgekozen is inderdaad een mooi exemplaar. Ik kan er nooit genoeg van krijgen om deze kleine plantjes te fotograferen. De mossentijd komt er ook weer aan en dat vind ik ook al zo leuk :-)
   Hartelijke groetjes, Helma

   Verwijderen
 14. Heel knap zoals je ze er op gekregen hebt, want je ziet het zo niet, maar het is zo onwijs klein. Je had vast natte knieën ;-).
  Foto 1 is zo mooi omdat de kleverige 'druppels' zo mooi uitkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet het Alie, het is een superklein plantje.
   Ik kan daar nooit aan voorbijgaan terwijl ik weet dat je niet "zomaar" even klaar bent als je zonnedauw gaat fotograferen :-) En je mag nooit meer raden. Ondanks het plastic wat ik mee had had ik toch behoorlijk natte knieën :-(
   Leuk dat je die foto eruit gepikt hebt :-)

   Verwijderen
 15. Absolutamente impresionante!!! Un fuerte abrazo desde España.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gracias Germán.
   De nuevo, es algo más que las aves;-)
   Un gran abrazo

   Verwijderen
 16. Superb macros Helma. Amazing colours.
  Schitterende macro Helma. Fantastische kleuren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Roy,
   zonnedauwe it is a wonderful item for the macro :-)

   Verwijderen
 17. amazing detail! such beauty! and still they look like an alien world!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. It is truly amazing that these little plants are having a grand appearance and operation Theresa :-)

   Verwijderen
 18. Reacties
  1. Thank you for your visit and your comment Tammie.
   Be and feel welcome here;-)

   Verwijderen
 19. Reacties
  1. Kiitos Kirsti.
   Se on hieno ja kaunis pieni lihansyöjä kasvi.

   Verwijderen
 20. Goedemorgen Helma,

  Prachtig zonnedauw om te zien. Ik heb deze plant nooit gezien. Dat ook later kleine bloemetjes eruit komen. Ik vind deze plant heel apart om te zien. De kleuren is werkelijk heel mooi om te zien. IK heb je foto's genoten om te zien.

  Fijn weekend.

  Lieve groetjes Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goeie avond Jacqueline en Ferry,
   Dit zijn hele kleine plantjes van maar een paar mm tot een driekwart cm groot. Het is een vleesetend plantje en heeft kleverige bolletjes op de stengels om zijn prooi te vangen. Fijn dat je van deze foto's hebt genoten.
   Voor jullie nog een hele fijne week.

   Lieve groetjes, Helma

   Verwijderen
 21. mogge Helma
  wat een prachtige foto's van dat mooie plantje
  jullie ff een midweekje weg las ik , doe je goed , hoe is het met je manneke zijn voet
  ja extra centjes hoor met de dikke folders
  ben blij dat je de ppsjes mooi vond
  ik ontmoete inderdaad 2 blogmaatjes op SPL en nadien m'n wandel collega :)
  ik ben groot liefhebber van Tom en Jerry en met mij velen ;)
  ook ik loop nu eens achter met de reacties en vele mails pppffftt
  gister een afscheids feessie op SPL en er waren vele oude collega's
  zeker een mooie herfst pps , we mogen hopen dat de echte herfst ook zo mooi wordt ;)
  ik heb mijn oude randonneur te koop staan ja , niet m'n nieuwe fiets hoor
  wens je een heel fijn weekend
  lieve groet , Karel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ohhh wauw Helma, dat breng je weer al's carte in beeld, een hapklare zonnedauw:-)
   supermooi om te zien, daar heb je wel patent op hé.
   heerlijk om naar t e kijken

   een heel fijn weekend gewenst

   xxx

   Verwijderen
  2. Hey Karel,
   we waren er ook echt aan toe om er even uit te gaan. De vakantie in april en later in juli vielen natuurlijk behoorlijk in het water door het ongeluk van Henk en daarna weer veel drukte met het werk dus ja......
   Henk moet binnenkort weer naar het ziekenhuis en worden er weer foto's genaakt. Geweldig toch dat je 2 blogmaatjes hebt ontmoet en later ook nog je wandel collega :-) Was dat afscheidsfeestje van een van je vroegere collega's!? Wel leuk om dan weer vele even te speken lijkt me :-) Ik had werkweekend en dat was nog druk ook. Vandaag mijn laatste dag dus nu even paar dagen vrij ;-)
   Lieve groet, Helma

   Verwijderen
  3. Hoi lieve Dien,
   ik vind dat zonnedauw wel zo verschrikkelijk mooi om te zien. Ik moet er dan ook echt foto's van maken :-))))
   Ik had een werkweekend en nu na vandaag eindelijk weer een paar dagen vrij :-)

   xxx

   Verwijderen
 22. Hoi Helma.

  Schitterende foto's laat je zien van die mooie Zonnedauw.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Patricia,
   dit is ook zo'n geweldig mooi plantje.
   Daar kan ik echt niet aan voorbij lopen hihi....

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 23. Hallo Helma, fraaie fotoserie en zoals altijd weer 'n prachtige uitleg erbij.
  Groet Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hello Helma!:) Your exploration of this miniature world, amazes and delights under your lens. Thank you for sharing these beautiful images.
  Best Regards.:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your nice and enthusiastic response about this miniature world. It's really eye candy :-)
   Kind regards

   Verwijderen
 25. Hoi Helma,
  verbazend mooie foto's, komen schitterend naar voren tegen de softe achtergrond. Je hebt het top in beeld gebracht deze bijzondere zonnedauw. Ik heb ze nooit in het wild kunnen zien.
  Groetjes
  Joost&Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Joost,
   om ze in het wild te zien moet je ook al echt weten waar het groeit want deze plantjes zijn echt heel klein. Als je ergens bij een vennetje een rode gloed ziet dan kan dit zonnedauw zijn en zal je echt even moeten bukken ;-)

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 26. Wow een en al komplimenten :)
  Is ook wel heel mooi op de plaat gezet...prachtig om te zien
  En de camera thuis gelaten met je midweekje weg...zal wel niet.

  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, dank je voor je complimenten Rebebeltje :-))))
   Deze miniplantjes zijn ook echt steeds weer een uitdaging hihi...
   En nee, de camera was echt wel mee *lol*.
   Ik moest werken het afgelopen weekend maar komende weekend ben ik wel vrij (al is het weer dan natuurlijk weer niet al te best zucht.....)

   Verwijderen
 27. Hallo Helma,
  Wat laat je weer mooie foto's zien. Schitterend die kleuren van deze toch nog steeds bijzondere plantjes.
  Knap hoe je ze weer zo hebt kunnen fotograferen. Dat is weer plat op de buik geweest of op de knietjes, maar de resultaten mogen er zijn hoor. Ennuh...de wasmachine is er ook niet voor niets, toch..haha..!!

  Lieve groetjes en nog een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,
   het zijn inderdaad nog steeds hele bijzondere plantjes en ook echt hele mooie plantjes. Al lopend zie je dat niet maar eenmaal op de knieën gaat er werkelijk een fantasiewereld voor je open ;-)Was inderdaad op knieën en plat op de buik (met gelijke zere nek op de koop toe whahahahaha.....) En die wasmachine staat er inderdaad niet voor niks *lol*.

   Ik moest afgelopen weekend werken maar komend weekend heb ik vrij dus dan wens ik jou ook een heel fijn weekend.
   Lieve groetjes, Helma

   Verwijderen
 28. ✿゚ه° ·.
  Suas fotos são sempre fantásticas!!!
  Bom fim de semana com tudo de bom!
  Beijinhos.✿゚ه

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Obrigada querida :-) Magia
   Acho que é divertido de ler :-)
   Também para você uma agradável fim de semana.
   um abraço

   Verwijderen
 29. Zonnedauw is en blijft een fascinerend plantje en zeker en vast een grote uitdaging om goed op de plaat vast te leggen. Dat is jou best goed gelukt! Mooie plaatjes laat je hier zien, met voor mij als mooiste de nummer voorlaatst.
  HGroetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt Dick, het is en blijft een fascinerend plantje. Ik kan er dan ook echt niet zomaar aan voorbij lopen! Leuke keuze heb je gemaakt en nu weer wachten tot het volgende seizoen voor deze plantjes.
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 30. In gedachten zie ik je op de knietjes liggen, met de lens bovenop de zonnedauw! :-) Je hebt ze weer wonderschoon gevangen. Wat zijn het toch bijzondere plantjes!

  Stel je voor dat er een heel groot soort zou bestaan, zit je niets vermoedend te fliepsen en....oei, ben je zelf gevangen. T is maar een fantasietje hoor! Whahahah!
  Dag buuf, groetjes van baardvrouwtje uit Enkhuizen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahahahaha.... dat klopt wel zo'n beetje Buuf baardvrouwtje :-))) Ik begon op knieën met de lens inderdaad pal op deze kleine plantjes. daarna was het liggen en rollen (en nat worden) en je kan je wel voorstellen hoe ik daarna omhoog kwam hé *steekt ff tong uit hihi.....*. En euhhh.... als er van die grote soorten zouden bestaan dan gong ik ze mooi niet footgraferen want dan was er geen Helmaatje, nou ja tje.....meer whaaaaaaaaa......
   Garoetjes van het andere baardvrouwtje uit een winderig en ijselijk koud buurtgehucht.

   Verwijderen
 31. Fantastisch gewoon... hier geraak ik niet op uitgekeken Helma !
  Bij ons zijn deze wondere plantjes al lang verdwenen, ik zou geen enkele plaats in de buurt weten waar ik deze plantjes zou kunnen bewonderen. Gelukkig kan ik ze bewonderen op je (weer eens !) prachtige natuur blogje. Groetjes van Dirk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk dan maar uit dat dit plakspul niet bij je blijft hangen Dirk :-) Grapje natuurlijk hé hihi... maar ik kan er ook nooit zomaar aan voorbij lopen zonder het gefotografeerd te hebben. Misschien kom je het ook nog tegen want het is er op verschillende plekken.
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 32. Prachtig zoals je dit wonderlijke plantje hebt weten vast te leggen. Ik prijs me gelukkig dat het hier vlakbij mijn woonwijk voorkomt maar ik vind het niet gemakkelijk om er mooie foto's van te maken zoals jij dat hebt gedaan. De foto met prooi spreekt me het meest aan.

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat gaaf dat dit vlakbij je woonwijk is Ank. Het is ook lang niet gemakkelijk om dit plantje een beetje vrij te fotograferen. Ik weet dan 2 plaatsen en probeer er ook steeds weer iets van te maken. Ik heb maar een foto met een klein prooitje (anders dan met de juffers).

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 33. Niet zo ver bij me vandaan weet ik een plekje waar ze groeien.o piepklein maar betoverend mooi.Jij hebt ze zelfs bog mooier gefotografeerd als ze zijn.Hoe gaat het met je man? Is alles in orde gekomen na de revalidatie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel gaaf dat je zo'n plekje weet Marylou.
   Zo heb ik ook twee van die plekjes en ik kan daar nooit zomaar aan voorbij lopen :-)
   Met mijn man gaat egt de goede kant op. Binnenkort weer naar het ziekenhuis voor nieuwe foto's want zijn onderbeen en voet blijven nog steeds niet helemaal doen wat ze moeten doen. Dank je wel voor je belangstelling :-)

   Verwijderen
 34. Reacties
  1. Takk Dirk.
   Disse plantene er fortsatt også en utfordring å fotografere :-)

   Verwijderen
 35. Schitterend fotowerk Helma, mijn favoriet is de laatste in de reeks, prachtig gewoon hoe je die zonnedauw hebt kunnen isoleren met die boterzachte bokeh. Heel knap werk!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ludo :-)
   Ik kan ook nooit aan deze plantjes voorbij gaan zonder ze te fotograferen. Wat die laatste betreft... daar zijn er heel wat van in de prullenbak beland hoor ;-)
   Groetjes

   Verwijderen
 36. Zoals altijd weer een prachtige serie foto's .Al kijken en lezend vroeg ik me af hoe groot ze in het echt zouden zijn en ook die info heb je erbij gezet .Een mooi kijk en lees blog weer Helma .
  Lieve groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Elisabeth,
   ik zal er een volgende keer een muntje bij leggen want deze plantjes zijn soms niet groter dan een paar mm. Ik bind ze prachtig ook te zien maar ze zijn zo klein dat je ze vaak niet "los of vrij " kan fotograferen.
   Lieve groetjes, Helma

   Verwijderen
 37. Wat weer een prachtige serie Helma! Ik heb het nog nooit in het echt gezien....
  Ik heb van je foto's genoten!

  groetjes Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hou Trijnie,
   ze zijn ook hele erg klein en als je niet weet dt ze er staan dan loop je er ook echt aan voorbij :-) Fijn dat je van deze foto's hebt genoten.

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 38. Reacties
  1. Thank you Kirigalpoththa,
   I appreciate you visiting and leaving a comment here.
   Be and feel welcome.

   Verwijderen
 39. Looks like a sunburst, Helma. What an amazing series of photographs. You have a true artist's eye - you see something ordinary and capture it in ways that transform it. Congratulations!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks David :-)
   these plants belong to the smallest carnivorous plants and are no larger than a few mm. I try again and again to put a little fun in the picture lol .....

   Verwijderen
 40. hier steek ik wat van op Helma

  prachtige macro's en met interessante info..

  de derde foto heeft voor mij een kleine voorkeur

  prettige zondagavond

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Willy,
   het zijn hele kleine vleesetende plantjes maar ook heel vernuftig :-)
   De foto die jij bedoelt is inderdaad een mooie en die kwam ook heel goed uit de verf ;-)
   Ik was werken afgelopen weekend maar dit weekend heb ik wel vrij (gelijk koud en harde wind ....)
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 41. Leerrijke fotoreeks. Bijzondere makro's van een schitterende kwaliteit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Cor,
   en zo leer ik zelf ook nog steeds bij over alles wat er groeit en bloeit in onze natuur ;-)

   Verwijderen
 42. Ik ben verliefd op de foto's die u de zonnedauw, een plant die een heel bijzondere aantrekkingskracht buiten heeft gemaakt dat Vleesetende heeft een buitengewone schoonheid en toon uw foto's, zodat zijn een aantal fantastische foto's!
  Vele kussen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Esto es muy agradable de leer que eres en el amor OPD eze imágenes de plantas carnívoras :-) Es también un muy bonito y pequeño planta y los colores son muy bonito de ver. Gracias por la respuesta entusiasta Montse :-)
   muchos besos

   Verwijderen
 43. Mooie foto's heb je weer gemaakt! Ook leuk die extra informatie erbij, ik wist nog niks van dit leuke plantje :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Michelle :-)
   Deze kleine plantjes groeien ook niet overal maar ze zijn echt heel mooi om te zien :-)

   Verwijderen
 44. Fabulous images of the Sundews, Helma. Your photographic skills match your artistic skills - and are superb!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. You make me blush Richard
   but thank you for your nice and enthusiastic response :-)

   Verwijderen
 45. Informatieve blog over dit bijzondere plantje, dat niet zo maar kan worden waargenomen door de leek. Het is maar zo klein, en je ziet soms alleen maar de rode gloed op een plekje vlak bij een plas of meertje. Als je dan beter kijkt zie je hoe bijzonder de zonnedauw is. Maar zoals jij het ons laat zien: zo mooi en zo gedetailleerd op jouw prachtige foto's!
  Dank je wel, Helma. Heel hartelijke groet van Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt Zem, als je niet weet hoe dit plantje eruitziet en je weet ook niet hoe klein deze is dan zal je ze nooit vinden of tegenkomen. Het klopt wat je zegt over die rode gloed en dat was ook hetgeen wat ik toen zag jaren geleden. Omdat ik wilde weten wat het was kwam ik dus deze kleine vleesetertjes tegen :-) Fijn dat je dit zo kan waarderen Zem :-)
   Hartelijke groet, Helma

   Verwijderen
 46. Heel knappe reeks, supermooi
  groetjes Geert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Geert :-)
   Om deze kleine plantjes te fotograferen vergen wel een zere rug op een gegeven moment hihi...
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 47. Een prachtige serie weer, Helma. Prachtig zoals je de diverse plantjes 'los' hebt weten te maken van de achtergrond. Super! Gr Jan W

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Jan,
   ik kan het zonnedauw ook noot zomaar voorbij lopen zonder daar even wat foto's van te maken. Meestal resulteert dat dan weer in een urenlange sessie hihi.....
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 48. Hallo Helma, bedankt voor de superleuke, aardige reacties op mijn blog. Ik waardeer het zeer. En wat is dit een betoverend mooi geheel van foto's. Leerzaam ook omdat ik helemaal niets van zonnedauw af wist. Prachtig gedaan.
  Groetjes van Jenny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jenny,
   jij ook bedankt voor je bezoekjes en je leuke reacties op mijn blog :-))))) Het zonnedauw is ook een heel klein vleesetend plantje wat je niet echt heel vak tegenkomt maar op bepaalde plekken echt moet gaan zoeken :-) Hele fijne dag nog.
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 49. Hi Helma, fantastic photos you bring on to us here. Absolutely great!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Lasse,
   large pictures of a tiny carnivorous plant;-)

   Verwijderen
 50. Hoi Helma,

  Heel mooi gespeeld met scherpte/onscherpte bij deze macro's waardoor het mini onderwerpje prima uit de verf (veenmos) komt. Vooral de wat extremere close-ups zoals nrs. 1, 9, 11 en 13 met de zachte achtergronden springen er uit. Prachtige serie.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ad,

   Het spelen met de scherpte/diepte was bij deze kleine plantjes nog lang niet gemakkelijk! Ik heb echt diverse foto's gemaakt maar er bleven er niet veel voer. De foto;'s die jij opnoemt zijn ook mijn eigen favorieten :-) Dank je wel voor je leuke reactie.

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 51. Das sind beeindruckend schöne Fotos.

  Viele liebe Grüße
  Wolfgang

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vielen Dank für Ihren Kommentar Wolfgang :-)
   Liebe Grüße und eine Umarmung
   Helma

   Verwijderen
 52. Hallo Helma, wat een juweeltjes van foto's heb je gemaakt van de zonnedauw. Echt schitterend!
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Roos,
   deze kleine plantjes zijn wel steeds weer een uitdaging om te fotograferen :-)
   Groeten,
   Helma

   Verwijderen
 53. Przepiękne rosiczkowe studium!!.pozdrawiam serdecznie Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Barbara,
   Te małe rosiczka jest naprawdę warte studiowania;-)
   Pozdrowienia

   Verwijderen
 54. Wovvvv.... It is like a fairytale. Incredible photos! E big compliment from me to you!

  Greetings
  JetteMajken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. You make me blush Jette :-)))))
   These plants also belong to me really in a fairytale home.
   Thank you for your great compliment :-)

   Greetings, Helma

   Verwijderen
 55. Karina kan vaak niet reageren dus dan kopieer haar reactie en zet deze alsnog hier neer.

  Karina Kleijn
  10 okt. 2016

  Soms zit het mee en soms zit het tegen.
  Het zit even tegen op je blog want ik kan weer niet reageren.
  Prachtig wit reactie veld maar ik kan het niet benaderen.

  Maar het zit ook mee want ik kan wel genieten van je prachtige foto's.
  Ze heten zonnedauw en dat is dan ook echt een toepasselijke naam.
  Als ik alleen al naar je foto's kijk gaat de zon schijnen.

  Wat zijn ze mooi en wat ben jij hier toch goed in.
  Je weet ze zo vast te leggen dat ze stralen als de zon zelf.
  Dit maakt mij echt en oprecht blij.

  Je ben niet alleen mijn groene maatje maar ook mijn zonne-heldin.

  xx je maatje Shrek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Shrek ;-)))

   wat een gedoe weer hé om te proberen om te fotograferen. Ik wordt er toch zo langzamerhand echt niet goed van blehhhhh... Kleine troost is dat je niet de enige ben die dit overkomt en zelfs op ander4e bloggers lees ik eth dat ze niet kunnen reageren. het zijn er niet vele maar ze zijn er wel.

   Wel fijn dat je dan via google+ nog kan kijken/reageren want ik zou er niet aan moeten denken om je reacties niet meer te krijgen/lezen!!!! Gelukkig ken jij deze kleine plantjes ook en weet je hoe klein ze zijn om te fotograferen. ik zal er een volgende keer toch maar eens een dubbeltje naast leggen oid.

   Groen maatje en zonne-helidn dat is groen en geel en laat dat nou een pracht5 van een combinatie zijn hihi...... * wo4rdt even rood*.

   LG je groene maatje
   xxx

   Verwijderen
 56. Boa tarde, esta sua apresentação é incrível, tem enorme beleza e qualidade nas fotos da bela flor.
  Resto de boa semana,
  AG

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boa noite Ag,
   Obrigado por seu lindo comentários.
   Estas plantas são alguns mm e é realmente olhando para eles;-)
   Desejo-lhe um bom fim de semana.
   Atenciosamente,
   Helma

   Verwijderen
 57. The next series of beautiful photos from drosera :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I can not walk past without photographing them Monika :-)

   Verwijderen
 58. ha die Helma
  dus voetje wil nog niet zo het moet , en ja er f tussen uit hadden jullie zeker wel verdient
  ja een oud collega ging met pensioen na 45 jaar daar , en er kwamen vele oudjes op af , was een pracht
  ja trof 2 blogmaatjes 1 die uit Canada trof ik al eens eerder op schiphol en nu dus nog een ander :)
  alvast een fijn weekend
  lieve groet , Karel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee klopt kareel, voetje wil nog lang niet zoals het zou moeten maar hij moet het er wel mee doen voorlopig. In november nog een fotoshoot van de voet en dan hopen we meer te weten te komen.
   Het was ook echt super om er even tussenuit te zijn geweest. Prachtig weer, veel gezien en heerlijk om even in een andere omgeving te zijn :-)
   Jij feest van een oud collega die ook met pensioen ging en ook nog eens 2 blogmaatjes getroffen met als verrassing nog een andere ook :-) Jij ook nog heel fijn weekend ofwel een gezellige zondag. Wotdt nog mooi weer dus je kan nog even aan de wandel ;-)
   Lieve groet, Helma

   Verwijderen
 59. Ik vind de zonnedauw een prachtig plantje,maar lastig te fotograferen.
  Mooi watje hier laat zien van dit kleine kwetsbare plantje
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook een heel lastig plantje om te fotograferen Ghita maar het geeft ook steeds weer een uitdaging om het toch weer te proberen :-)
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 60. We are lucky for not having human-size carnivorous Sundews in our planet.

  We are lucky.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahahahaha .... no, indeed we are fortunate to have these carnivorous plants found only in a very small size :-)

   Verwijderen
 61. Great photos, Helma! I always admire your patience, because it takes much time to shoot these1

  I was away for 5 days, at my mountain chalet, and tomorrow I will bring autumn leaves on my blog :) Have a nice week, Helma!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your comment Adriana :-)
   You were equally tasty 5 days in your mountain chalet. That would be wonderful. I look forward to your autumn photos.
   Greetings, Helma

   Verwijderen
 62. Hoi Helma
  Jou week begon dus goed...ben ik ff blij dat ik daar een aandeel in had. ;)
  Ja denk eerst ffkes kijken waar je nog meer was voor ik hier naartoe ga...
  En met de felicitatie was je echt niet te laat want vandaag is zijn echte verjaardag :)
  Groetjes en fijne werkdag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Rebbeltje,
   mijn week begon inderdaad heel goed hahahaha... en ik ben blij dat ik zo gelachen heb want gisteravond had ik het zwaar aan de stok met de baas pffff....... Ik had nog niet alles bijgelezen maar een stuk of 3 blogs en uiteraard wel verder gekeken hihi...
   Jij ook nog een hele mooie dag vandaag.
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 63. Ik loop ook achter Helma ;-)))
  Prachtige foto's heb je hier van de zonnedauw.
  Mijn complimenten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,
   het is bij mij ook echt ene beetje uitgelopen allemaal en als je dan eens tijd hebt om bij te lezen en in te halen dan wil de pc niet, of zijn ze bezig van de Ziggo en ben je weer uren verstoken van internet grrrr.....
   Dank je wel voor je complimenten :-)
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 64. ha die Helma
  ja erg hoor m'n cameraatje naar de klote , maakt wel kiekjes maar ik moet het doen op de gok , dus dan maar met de mobiel
  ben blij met jou woorden , want ja jij bent een ervaring deskundige :)
  Gein Helma is wat een mens op de been houd is mijn motto , altijd al geweest en heb het ondervonden nu zelf toen het ff wat minder ging
  jij de wijde wereld in , dus fijn aan de wandel bij de baas hihi
  ja een nieuwe route gezocht en gevonden , mijn wandelende ex collega is gek van Limburg , en terecht , deze etappe zaterdag was een aanloopje richting de heuvels
  Zou zo'n lamp soms wel ff willen hebben hihi , kan het leven wat makkelijker maken , toch
  jij weer aan het werk , mijn werk had ik vandaag weer , 4 folder wijkjes bij heerlijk weer , dus geen straf
  slaap wel groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Karel,
   dat is inderdaad erg want met ene cameraatje kan je toch vaak net even iets meer en het kijkt ook ff wat lekkerder maar......... je foto's gemaakt met de telefoon zijn echt mooi geworden en dat meen ik ook echt!!!
   Ik was ook echt even aan wat gein toe en lachte m''mn broek al aan flarden bij Rebbeltje en daar kwam jij ook nog eens met gein whahahahaha.... Ik weet dat jij eth ook ondervonden heb en vind het ook echt een pluim waardig zoals je je daar doorheen slaat :-)
   Je wandelroute was dan ook meer dan de moeite waard zeg en zo zie je maar weer dat je je neus ook eens verder kan uitsteken hihi.... Jij je folders er weer doorheen en ook nog met mooi weer. Is nu wel ff anders ieuw.....
   Lieve groet, Helma

   Verwijderen
 65. Reacties
  1. Ja he...
   ik vind deze ook altijd zo mooi.
   Kan er ook niet zomaar aan voorbij lopen :-)

   Verwijderen
 66. Fabulous photos of the sundews! They're fascinating plants.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een berichtje achter te laten op mijn blog, ik stel dat zeer op prijs.
Bedankt voor je bezoek en reactie.
Groetjes, Helma

Thanks for your visit and comment.
Merci pour votre visite et commentaires.
Gracias por tu visita y comentario.
Grazie per la vostra visita e commento.
Köszönöm a látogatást és megjegyzést.
Tak for dit besøg og kommentar.
Kiitos vierailusta ja kommentoitavaksi.
Tack för ditt besök och kommentar.
Obrigado por sua visita e comentário.
Dziękujemy za wizytę i komentarz.
Спасибо за ваш визит и комментарий.

Groetjes, Helma