zondag 20 april 2014

Vleesetende plantjes, Carnivorous plants.....

Waar water is is vaak mos, en waar mos is groeien vaak plantjes die van water houden. Zo ook de vleesetende plantjes. Je kan zelf ook vleesetende plantjes kweken en ze op diverse plaatsen neerzetten en ook in diverse potten. Zelfs een schoen is een leuke optie of een oude wc-pot, als ze het maar lekker warm hebben.......
Hieronder een paar vleesetende plantjes.


***Foto's  zijn  in de vergroting beter van kwaliteit, dus mooier, scherper en duidelijker. Even op de foto zelf klikken of op de bovenste foto, dan kun je doorklikken of scrollen.***


Bij stromend water is ook vaak mos te vinden en daartussen vleesetende plantjes

Hieronder de Venus vliegenval ( Dionaea muscipula)

Dit geslacht telt slecht één soort Dionaea muscipula. De Venus' vliegenval is een rozet vormende plant, en groeit op zandige veengronden tussen grassen en verspreide naaldbomen. Het rozet bestaat gemiddeld uit vijf tot tien bladstelen, met aan de uiteinden voorzien van een tot 'vosseklem' gevormde bladschijf, die in de zon diep rood kan kleuren.

Venus vliegenval ( Dionaea muscipula)

Venus vliegenval ( Dionaea muscipula)


Ondanks dat er slechts één soort in het geslacht Dionaea muscipula bestaat, zijn er wel een heleboel variaties, zoals "Red Dragon" (een volledig rode vorm) en "Denta" (een vorm met hele korte 'tanden').

 
Venus vliegenval ( Dionaea muscipula)

De bladeren van de Dionaea zijn in het voorjaar breed en kort, en in de zomer lang en smal. Dit komt doordat de vegetatie (o.a gras) in het voorjaar kort is, en de zon nog niet zo hard schijnt. De bladeren van de Dionaea zijn dan breed om zoveel mogelijk licht op te vangen. De bladeren worden in de zomer lang, zodat ze boven de rest van de begroeiing uit kunnen komen.


Venus vliegenval ( Dionaea muscipula)

Stromend beekje....

Hieronder wat Trompetbekerplanten (Sarracenia)


Trompetbekerplant (Sarracenia)

Trompetbekerplanten (Sarracenia)

Trompetbekerplanten (Sarracenia)

Trompetbekerplanten (Sarracenia)


Deze decoratieve beker is een valkuil en als een insect erin valt kan het er door de gladde wanden en de nauwe ruimte niet meer uit en wordt verteerd, soms zit er water in de beker en dan verdrinkt het insect. De Trompetbekerplant groeit in Noord-Amerika. Voor mensen die deze planten ook mooi vinden het zijn planten die zowel in huis als buiten kunnen staan en vooral mensen met een vijvertje zullen er veel plezier aan beleven. Vermeerderen kan door zaaien, bladstekken en wortelstekken.


Trompetbekerplanten (Sarracenia)

Trompetbekerplanten (Sarracenia) in oude schoen...


Trompetbekerplanten (Sarracenia)


========================================================

Ik had afgelopen week tot vrijdagmiddag geen internet. Loop dan ook mega op achter maar ben al een heel eind op weg om bij te lezen bij iedereen.

Ook allemaal weer heel erg bedankt voor alle leuke reacties op het blog hieronder van:

"Weerspiegelingen........."

149 opmerkingen:

 1. Wat mooi om meerdere soorten vleesetende plantjes te zien je hebt ze dan ook heel mooi in beeld gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit zijn echt hele leuke plantjes om te zien Bas
   en je kan er ook heel mooi mee decoreren :-)

   Verwijderen
 2. What wonderful photos! Thanks! I love the Trumpetbekerplanten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Barbara,
   Thank you for your response. The pitcher plants are also really nice to see and you can make it nice decoration for your pond or in your garden :-)

   Verwijderen
 3. Mooie serie, leuke plantjes om te zien, laatste vind ik een mooie foto!

  Groeten Ralph

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn inderdaad leuke plantjes om te zien Ralph :-)

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 4. Mooi hé. gebruik van lange sluittijd maakt water zacht. Ik ben altijd een beetje bang voor voorgrondonscherpte. Het is al snel te veel en bij de eerste foto's blijven mijn ogen een beetje hangen bij de wazige voorgrond. althans dat is de wijze waarop ik zelf naar foto's kijk. voor mijn gevoel iets teveel dus. Je laatste foto heeft ook voorgrondonscherpte maar omdat deze subtiel is toegepast vindt ik het daar van meerwaarde voor de foto. De foto van de schoen is voor mij het toppertje van de serie Helma. Compliment

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad Henk, lange sluitertijden maakt water zacht. En je zal gelijk hebben in je opmerking hoor maar dit was ook een probeersel. Had dit nog niet eerder zo gedaan (wel met lichten van auto's maar niet met water). Het kan inderdaad teveel zijn en de sluitertijd varieert ook van 1/2.5 (water) toto aan 1/30 2n 1/125 bij de foto's van de Venus vliegenval. Die laatste heeft een sluitertijd van 1/40 dus het is vaak ook nog even zoeken maar thnx voor je feedback, daar hou ik wel van :-)
   En thnx voor je compliment :-)))))))))))))))

   Verwijderen
 5. Prachtige serie Helma...ik vind ze zoooo leuk, heb ze ooit al ----tig keer gekocht, maar kan ze niet 'houden'
  Elk jaar weer sta ik in het tuincentrum te dubben...en doe het toch maar niet..tja, een mens kan niet alles hebben, maar nu kan ik er weer van genieten op jou blog..het ziet er vanuit jou 'oogpunt' heel sprookjesachtig uit vind ik...prachtige foto's, voor mij vooral 3-6-8-12 en 13

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marian, jij dus ook al zo'n liefhebber van deze plantjes :-)
   Het is ook best wel moeilijk om deze plantjes te houden maar je kan ze zomers buiten hebben en in de winter binnen. Ze moeten alleen behoorlijk veel warmte hebben! Ik vond het zo ook wel wat sprookjesachtig hebben hihi.....
   Dank je wel voor je leuke reactie :-)

   Verwijderen
 6. Hallo lieve Helma
  Mooi kreatvt post met mooie foto en bijzondere planten.
  Vlieg trompetten de laarzen zijn prachtig, leuk idee!

  Liefde,
  Jette Majken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hej kære Jette Majke,
   det er også speciel, fordi det pantjes er kødædende planter :-)
   I en gammel sko, de kommer i handy lol .....

   Kære hilsener, Helma

   Verwijderen
 7. herlige bilder, alle er super duper flotte !!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Takk for at du Dirk,
   disse plantene er like noe annet enn de "normale" flowe;-)

   Verwijderen
 8. the flytraps are very cool, but so are those pitcher plants! lovely shots, helma!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. like to do these plants and mosses in between them :-) It gives a nice effect, and is also very decorative in the garden :-)

   Verwijderen
 9. Wat geinig dat je deze plantjes hier kan kopen. Nico heeft schoenmaat 50, dus daar kan ik er wel een paar in kwijt ;-). Maar wat een mooie foto's zijn het geworden. Van de Venus vliegenval heb ik wel eens gehoord, maar van die trompetbekerplant niet. Misschien heb ik ze wel gezien in de Keukenhof, maar nooit bij stilgestaan dat je ze in de tuin kan zetten of in een schoen dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat kan je zeker Alie en gisteren zag ik ze nog in een tuincentrum in Blokker! Stonden bij een teiltje water hihi...... En whahahahaha... in die schoen van Nico kunnen er dan heel wat staan *lol*. De Venus had ik vaak op mijn vensterbank staan, maar die trompetbekers kan je beter buiten bij een klein vijvertje of bij een teiltje water zetten. Echt heel leuk om te zien :-)

   Verwijderen
 10. Vleesetende planten zijn hartstikke leuk en decoratief. Als je last van vliegen hebt, een aanrader om in huis te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die zijn inderdaad hartstikke leuk Hanny en niet alleen decoratief maar ook inderdaad heel functioneel als je vliegen in huis hebt hihi.......

   Verwijderen
 11. Oh my goodness, Julia, I just love the old shoe planter. So perfect.
  I can remember that as a child, I was petrified of Venus Flytrap plants! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Chuckle ....... very nice to read that you used as a child being ok too was so afraid of these carnivorous plants. I was so scared because always thought that if I joined them would come close to biting a finger went hahahahaha ....... away from me, but now I like them :-)
   That shoe is great for decoration;-)

   Verwijderen
 12. Sarracenia's hebben wij ook bij de vijver gehad. Moeilijk over te houden.
  Je hebt ze met prachtige kleuren neergezet , Helma, top!
  Ik ga ook voor de aparte uitvoering met de schoen....super!
  Gr Jan W

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze zijn inderdaad wel wat moeilijk over te houden jan, maar als je ze in de winter binnen zet bij veel warmte (en /of in plastic) dan is het wel te doen :-) De schoen is zo te lezen de "held" in de meeste reacties hihi..... Staat ook best wel dapper.
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 13. Such wonderful detail, Helma. The beauty of nature is made ever more impressive with your photographs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sometimes the simplest plants, animals, insects or mosses,
   the most fun items that you can shoot David :-)

   Verwijderen
 14. Happy Easter, Helma! Beautiful images. The moving water is a gorgeous capture. I love the pitcher plant and the Venus Flytrap plant.. Amazing photos! Enjoy your day and week ahead!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Eileen,
   the moving water is often beautiful to look at but difficult to photograph :-) Carnivorous plants make it just a little more fun and more colorful :-) You also have nice week

   Verwijderen
 15. Hallo lieve Helma,
  Deze serie foto's is mooi en ik bewonder je meesterschap ...... bravo.
  Ik vond de foto van de schoen bijzonder aantrekkelijk en het doet me denken aan mooie herinneringen van Madagascar, waar ik zag Nepenthes in het wild (geplaatst op mijn blog) een erg nieuwsgierig bloem.
  Ik omhels je liefdevol en ik wens u een goede week

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bonjour cher Roger,
   Je suis content que vous ces photos de bonne qualité et que vous trouverez la chaussure décrit même :-) comme particulièrement attrayant je pense immédiatement que vous avez beaucoup de beaux souvenirs de Madagascar. Nice, ces plantes vous rappellent à donner votre avis. Collaborateurs fleurs luxuriantes
   Je vous embrasse affectueusement, et vous suffit d'envoyer un e-mail avec une mise à jour cette semaine.
   Gros bisou,

   Verwijderen
 16. you took such beautiful photographs of these fascinating plants; indeed they need moisture - I don't see these growing anywhere here, the heat would get to them unless nurtured under special conditions. I enjoyed your lovely photos. Hope you'll come visit my camellia garden post on http://snaphappyonline.blogspot.com.au/ so I can share some lovely colour happening in my back garden right now, with you.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Carole,
   the heat is with you indeed often very high and then it would just be plants should be able to live there. They have to have water that actually or in standing water :-) I will try to visit your other blog to bring.

   Verwijderen
 17. ha die Helma
  ik zie dat je druk was bij me , kom ik op terug
  dit moois hier gaat voor , zoveel moois van waar de meesten aan voorbij lopen in beeld gebracht , en hoe
  zeer leerzaam ook , zelf zie ik gelukkig ook veel van dat mooie kleine spul , alleen herken ik het niet
  ik ben net thuis van het werk en heb het gehad , kruip in bed
  slaap wel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Karel,
   ik heb meer bijgelezen en gekeken dan gereageerd Karel en soms sla ik dan ook even wat op ;-)
   De meeste lopen hier inderdaad aan voorbij maar als je van het bestaan niet afweet dan let je er ook niet op. Ik weet ook neit alles van de mosjes en plantjes die ik tegenkom hoor maar probeer het wel altijd op te zoeken en een naam te geven :-) Hopelijk ben je inmiddels beetje lekker uitgeslapen.

   Verwijderen
  2. ja hoor Helma ik ben weer uitgeslapen ;) nog een avondje werken en dan een weekje vrij
   ik dank je voor al je zei over mijn fototjes , een eer om te horen van een bijna pro dat ik een goed standpunt had genomen , ja dat is een mooie wandeling daar en zo van uit m'n huisje te doen , is dus eigenlijk ook m'n tuintje :)
   Ja terug komen als een kat en dan zo lekker liggen slapen en luieren , lijkt jou dus wel ;)
   zie dat je ook leuk met de nummers bent bezig geweest ,is ook leuk om te doen
   ik wens je bij deze alvast een heel fijn weekend
   lieve groetjes Karel

   Verwijderen
  3. Heerlijk dat je uitgeslapen bent Karel :-) Ik mag ook niet klagen al was ik al wel om 6 uur aan het ontbijten hihi.... Dat standpunt van die koeien had je ook echt heel goed ingenomen en dat viel direct op :-) Je had mooie scherpte/diepte in je foto doordat je op de voorgrond wat overhangende takken had. Dat geeft een foto meer diepte :-)
   Die nummers was inderdaad leuk om te doen hahahaha... Ik ben er nog niet achter hoe het werkt maar dat komt nog wel (verslavend)
   Ik heb werkweekend maar ook voor jou heel fijn weekend.
   Lieve groet, Helma

   Verwijderen
  4. ha die Helma
   ik heb een lang weekend , begin 3 mei weer :)
   krijg een paar dagen bezoek van uit Bonn , die willen het Rijksmuseum o.a doen en voor de rest zien we dag voor dag
   ja nu tussen de weilanden door fietsen is een pracht , wie weet doe ik dat eind van komende week door de Eem en Arkemheem polder wel , is allemaal ff kijken van hoe en wat en zeker ook het weer
   alle dagen Jarig hoor Helma , ben van ver gekomen met de longen , en ben er blij mee
   wens je een fijn werk weekend :)

   Verwijderen
  5. Hey Karel, bofkont hihi........ ik mag vanmiddag weer en uiteraard ook morgen weer. Gisteren werd het weer eens laat en dat zal vandaag niet anders zijn gezien het feit dat het koningsdag is!!!
   Heerlijk dat je bezoek krijgt en daarmee leuke dingen gaat doen :-) Ik ga ook eens naar die Eem en Arkemheenpolder want ik zie daar meer moois van voorbij komen :-) Ik geloof onmiddellijk dat je er blij mee bent met die verjaardagen alle dagen want het het heel andes kunnen zijn xxx

   Verwijderen
 18. Mooie macro foto's van vleesetende planten. Enkele leuke kleuren en sterke contrasten.
  Ik vond vooral de samenstelling van de laars.
  Great job, Helma.
  Een kus van Spanje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hola Gummer,
   los kleruen de estas plantas se encuentran en la naturaleza de gran importancia. Para atrapar los insectos pequeños y comer. La composición de la zapatilla, me encontré un buen montón de diversión :-)
   Un beso

   Verwijderen
 19. Hello Helma ! The plant in the boot is unique !! I love this photo !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci :-) Dominic
   Il est également séparé "des plantes en pot" lol

   Verwijderen
 20. Wat een geweldige serie Helma.
  Tjonge wat gaaf die schoen zo vol met mosjes, dit is wel een voltreffer hoor.
  Een serie om van te genieten.
  Fijne tweede paasdag.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Irma, en ja... zo'n schoen is echt leuk om neer te zetten.
   Je kan er natuurlijk ook gewoon een tuinplantje in zetten voor de zomer :-)
   De tweede Paasdag was letterlijk helemaal verregend tsssss.......
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 21. Very good pictures. Have a nice week!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Helma, Wat ontzettend mooi die vleesetende plantjes. De trompetbekers zijn natuurlijk ook super decoratief!
  Schitterend in beeld gebracht.IN die oude schoen, geweldig. Wat een contrast. Misschien ga ik er ook wat kopen! Het barst hier van de Mugmotjes (Clogmia albipunctata ) en die willen ook mee naar binnen vliegen.Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,
   ik vind vleesetende plantjes ook echt heel mooi om te zien. Die vliegenval heb ik echt jaren gehad en die deed (en doet) het ook echt super. Die trompetbekers zijn heel functioneel en ook nog mooi om te zien. Je kan ze zo bij een tuincentrum kopen (bij de watervallen en kleine bakvijvertjes). Mugmotjes wil je niet binnen hebben hihi.......
   Groetjes,
   Helma

   Verwijderen
 23. Hoi Helma,

  Mooie combinatie van de stromende "wilde" beekjes met de gecultiveerde planten Helma. Ik vind die schoen met vleesetende plantjes wel heel origineel. Heel mooi gedaan.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ad,

   als je ook nog een oude hoge schoen hebt dan kan je er ook gewone tuinplantjes of mosjes inzetten hoor. Staat altijd leuk :-)

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 24. Wat is dit mooi Helma, prachtige foto's heb je weer gemaakt.
  En wat een leuk idee om ze in een oude schoen te zetten.
  Ook het water heb je mooi in beeld gebracht, genieten weer bij jou.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oude schoenen kunnen altijd nog dienst doen als bloempot of plantenbak voor in de tuin en zelfs voor op de vensterbank in je woonkamer :-) Het water is met een lange sluitertijd gedaan. Heel fijn dat je hiervan kan genieten.
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 25. Wow, Helma, das sind ja interessante Pflanzen. Werden die noch größer? Witzig in diesem Schuh. Jedenfalls sehen sie sehr sehr schön aus.

  Liebe Grüße
  Waldameise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Waldameise
   diese fleischfressende Pflanzen sind nicht wirklich klein, aber zweckmäßig für den Fang von Insekten. Sie sind auch sehr dekorativ im Garten oder an einem Teich :-)

   Liebe Grüße, Helma

   Verwijderen
 26. Helma wat een super idee heel mooi geworden je serie lieve groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Daniëlle,
   je moet soms wel met wat nieuws komen nietwaar ;-)
   Lieve groetjes, Helma

   Verwijderen
 27. Leuke plantjes zijn het en wat een prachtige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Michelle,
   leuk dat je ook even langskomt :-)
   Dank je wel voor je reactie.

   Verwijderen
 28. Prachtige serie, van de voor mij onbekende maar zeer mooie plantjes. Zal eens en beetje beter opletten als ik in zulke gebieden ben.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Cees,
   de vliegenval is toch wel heel erg bekend hoor maar de trompetbekers wat minder.
   Je moet ook echt weten dat ze er staan anders loop je er (net als de meeste mosjes) zo aan voorbij.

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 29. Mooi Helma, prachtige serie weer, de Trompetbekerplant is wel heel bijzonder.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,
   die trompetbekerplant is ook best wel bijzonder want alleen zijn uiterlijk al is heel leuk om te zien.

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 30. Какая красота! Особенно понравилась композиция в ботинке, здорово!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Спасибо Анна,
   эти растения также очень декоративные и в старый башмак, они также очень хороши :-) Вы также можете поместить все другие растения в старый башмак, потому что это всегда весело :-)

   Verwijderen
 31. Prachtige reeks Helma, heel knap staaltje fotografie, mooi!!

  grtjs, ludo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ludo,
   je moet af en toe toch even iets anders laten zien hihi......;-)

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 32. Nog even, en heel die schoen is opgegeten....
  Knappe beelden van verleidelijke plantjes.
  Hier moet je hoofd bijhouden
  en liefst geen tenen in die schoen steken....(lol)

  lieve en late paasgroeten,
  ria39

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Whahahahahaha...... misschien ruiken ze de tenenkaas voor insecten aan Ria hahahahaha....
   En euhhh.... nee, maar geen tenen meer in die schoen laten gaan *grinnik*.

   Lieve groetjes, Helma

   Verwijderen
 33. Ik kan weer niet anders zeggen dan ,wat een prachtige foto's.Ik vind de plantjes erg grappig en kijk ook bij het tuincentrum er regelmatig naar.Toch koop ik ze zelf dan niet .Alhoewel ? nadat ik gister die grote zwarte spin zag vlakbij mijn slaapkamerdeur misschien toch een optie ? Misschien eten ze die ook wel haha .Wel heel leuk de plantjes in die schoen.
  Lieve groetjes Elisabeth

  PS ben weer gewoon op mijn ''oude'' blog terug

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Elisabeth,
   als ik alleen al denk aan zo'n grote zwarte spin waar jij het over hebt dan zou ik mijn huis echt helemaal vol zetten met dit soort planten hahahahaha... Ik haat die harige dingen nl en zeker als het van die grote huisspinnen zijn arghhhh.......
   En je bent weer op je oude blog dus. Dan mag ik je wel eens gaan toevoegen!!!!!
   Lieve groetjes, Helma

   Verwijderen
 34. Hoi Helma wat mooi weer en die vleesetende plant wat prachtig hier zie je die niet
  En je andere plantjes zijn ook heel mooi en apart het ziet er allemaal weer super mooi uit
  Hele fijne dag verder hé
  L.G Janny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Janny,
   deze vleesetende plantjes kan je ook bij eth tuincentrum kopen en in je tuin zetten naast de vijver of op een andere natte plek. Jij nog hele fijne avond.
   LG, Helma

   Verwijderen
 35. Wat een prachtige kleuren Helma , en de creatie in de oude schoen !!! SUPER .
  Ga zo door , ik geniet ervan .
  Liefs Helma , Lia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi..... zo'n schoen doet het altijd heel goed Lia :-)
   Je kan er ook gewoon andere tuinplantjes inzetten en dat staat ook altijd leuk.
   Heerlijk dat je hiervan geniet.
   Liefs, Helma

   Verwijderen
 36. Hoi Helma,
  Vleesetende plantjes, en in het bijzonder de "pitchplants" zoals de trompetbekerplant die jij hier laat zien vind ik fascinerend. Ik heb soortgelijke soorten ooit in de vrije natuur gezien, en bij een tentoonstelling in de Hortus van Leiden. Spannend als er insecten in de kokers terechtkomen! De foto's van het stromende water zijn ook heel knap. Prachtige serie.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi kees,
   deze Venus vliegenval kom je sowieso tegen op veel plekken in de vrije natuur. De Trompetjes kom je ook tegen maar minder. Ze zijn vaak in tuincentra te koop en je kan ze zo naast je vijver zetten. Het is inderdaad heel spannend als er insecten inkomen te zitten. In de vliegenval slaan de helften gelijk dicht maar als ze inde beker vallen dan vallen ze in een soort zuur.
   Het water is met een lange sluitertijd gemaakt.
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 37. Gut....ik heb altijd gedacht dat die vleesetende plantjes alleen maar in een tropisch klimaat voorkwamen Helma. Wat zijn dit weer verschrikkelijk mooie foto's, het is een wondere wereld hoor, vooral de opnamen van de Trompetbekerplanten, zijn gewoon sprookjesachtig. Vervelend dat je zonder internet hebt gezeten, maar dan kom je wel weer toe aan dingen die zijn blijven liggen.
  Groetjes, Edward.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Edward, dan heb je dat echt verkeerd gedacht :-) Ze komen wel degelijk in ons landje voor maar dat is dan de Venus vliegenval. De trompetbekers zie je minder vaak en dat komt omdat ze niet overal kunnen overleven. In je tuin kan hij echter wel overleven met de juiste verzorging :-)
   En je hebt helemaal gelijk voor wat betreft dat zonder internet zitten hihi......
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 38. Absolutely astounding photos, they are the best.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Leuk al die verschillende vleesteters, Helma. In de schoen ook bijzonder mooi.
  Prachtig ook je opnames van het stromende water.

  groetjes, Truus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Truus,
   dat is ook echt leuk om te zien die vleesetende plantjes en die trompetbekertjes zijn er dan in het groen en de wat oudere worden rood. Het water is inderdaad vrij goed gelukt :-)

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 40. Love--love-love the plantings in the old shoe!! What a neat idea. The pitcher plants and venus fly trap shots are absolutely gorgeous. Really wonderful images, Helma. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I'm glad you these 'pictures so enjoy Gail :-)
   The plants in the old shoe is a great idea and you can also drop an old shoe common garden plants :-)
   Kind regards, Helma

   Verwijderen
 41. Een genot om deze serie te bekijken Helma, de trompetten vindt ik schitterend, zo mooi zoals het licht er door heen valt. Die oude schoen is een vondst , de watervallen mooi,
  Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Anne-Marie,
   die trompetten zijn ook heel leuk en inderdaad, als het licht erin valt komen ze nog mooier uit :-)
   Je kan in een oude schoen ook gewone tuinplanten neerzetten en dan naast je vijver.
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 42. Leuk die oude schoen, ik heb er ook een aantal in mijn tuin staan en inmiddels zijn die helemaal bemost geraakt en er groeien Muurleeuwenbekken in.
  Die vleesetende planten zijn prachtig om te zien vooral de bekers. Het mooist vind ik de laatste foto met alle variatie van rood naar lichtgroen, een wereld op zich!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ohw wat leuk Ank :-) Ik hoop dat je die ook een keer op de foto zet :-)
   Je kan in oude schoenen ook inderdaad gewone tuinplantjes kwijt en het staat echt heel leuk.
   Deze wereld van vleesetende plantjes is ook best wel een wereld op zich zoals je zegt.

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 43. Oi Helma
  São lindas demais mesmo com a fama de carnívoras rsrs
  E a do sapato velho ficou uma preciosidade !!
  Não conhecia os jarros carnívoros_ são bonitos _ sua lente é magnifíca.
  Parabéns
  mando abraços
  *e vou levando a do jarro para enfeitar o meu jardim ok?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Risada .... Lis de reação muito bom lol ..... E sim, o sapato é muito popular estas plantas hahahahaha ... e você pegar o jarro, mas para o seu jardim :-)
   beijo grande

   Verwijderen
 44. Reacties
  1. It is also equal a tad different than the birds Iza :-)

   Verwijderen
 45. Fraaie aflevering van de trompetbekers en het 'stromende' water heb je mooi bevroren!
  Grappig die planten in die schoen! Prachtige serie macro's Helma!
  Groetjes van je buuv.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Buuv,
   nu is het de tijd van plantjes en bloemen dus ja.... dan kan je je oude tuinschoenen ook gelijk mooi gebruiken voor decoratie hihi....... Leuk om te zien en staat ook echt gaaf.
   Groetjes van je buuv.......

   Verwijderen
 46. O Helma ik wou dat ik jou oog had voor de natuur, wat een schitterende foto´s maak je toch, elke keer als ik op je site kom, dan roep ik Angus er dan ook even bij, die geniet net zo hard mee.

  Fijne dag groetjes uit Zweden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Joke,
   ik heb misschien oog voor de natuur maar jij hebt weer oog voor al die schitterende details die je in gebouwen en kerken ziet in Zweden. daar geniet ik dan weer heel erg van :-)

   Jij ook nog hele fijne dag.
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 47. Hoi Helma.

  Prachtig zijn ze weer de foto's van de mosjes/vleesetende plantjes.
  Wat leuk dat zo in dat laarsje.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Patricia,
   ik hou nu eenmaal van dat kleine spul en ja.. dan moet je af en toe
   ook weer even iets nieuws zoeken hihi.......

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 48. Another wonderful set Helma, love the Trumpet plants and the boot, fantastic :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sometimes it's nice to show the birds Alan something else.
   Thank you for your nice comment :-)

   Verwijderen
 49. Hi Helma,

  Jij moet toch wel heel erg veel van ons houden hé om met veel gevaar voor eigen leven en zonder gevaren toeslag zo'n serie als deze te maken van deze vleesetende kanibalen :-)

  Volgens mij is dit plantje een echte wolf in schaapskleren.
  Het ziet er zo lief en schattig uit.
  Bijna aaibaar.
  Maar ondertussen is het gewoon een vleeseter.
  Tja eigenlijk ......... ik ben ook lief en aaibaar en ook een vleeseter dus waarom eigenlijk ook niet ;-) ;-)

  Je breng me wel op een idee.
  Ik heb namelijk sinds kort een mooie tuin kas en kan daar best nog wat plantje in kwijt.
  Zal eens kijken bij een tuincentra of ze te koop zijn en anders ga ik gewoon speuren bij watertjes en mos zoals jij het beschreven heb.

  Een prachtige serie Helma.

  LG, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey karina,

   zo.... dus jij ruimt geen dweilen meer op tsssss....... Moest niet "magge" whahahahaha.....

   Je hebt wel gelijk als je zegt dat dit plantje een wolf in schaapskleren is, want dat is het inderdaad! Ze zien er echt heel mooi en leuk en hebben fantastische kleuren maar ohw wee als er een insect in komt!!!! En whaaaaaaaa..... heerlijk die reactie dat jij ook aaibaar bent en ook een vleeseter *ik stik er zowat in whahahahahaha........* Van het lachen dan hé.

   En gaaf, moet je doen in die kas! e zijn inderdaad bij tuincentra te koop. In ieder geval wel bij een Intratuin. Ik heb ze 2e Paasdag in ieder geval nog gezien bij een tuincentrum hier in de buurt en die hadden ze bij een teil water :-)

   LG, Helma

   Verwijderen
  2. Hi Helma,

   Tja de politie moest er naar kijken naar die dweil van mij.
   Maar als jij het niet verklap dan doe ik dat ook niet :-)
   Het is gelukt hoor met dat plantje.
   Moest een Zaterdag even naar Ikea en vond er daar per ongelijk daar een.
   Moest natuurlijk meteen aan jouw mooie blog hier denken dus heb het plantje geadopteerd en hij staat nu in de kas te kwispelen ;-)
   Heb hem mr. kanibaal genoemd :-)

   LG, Karina

   Verwijderen
  3. Whahahah.... de politie zou er inderdaad naar moeten kijken........... *stikt er zowat in*
   En wat gaaf!!!! Ik zie dan ook graag daar wat foto's van hé dat zal je begrijpen :-)))))) Nooit geweten dat ze zelfs bij de IKEA verkochten!!!????
   Ook maar een keer afspraak maken voor bijeenkomst :-)

   KG, Helma

   Verwijderen
 50. Hoi Helma,
  ze zijn weer helemaal te gek .
  ik heb ooit een klein vleesetend plantje gehad.
  leuk om te zien maar in de vrije natuur vind ik het mooier.
  groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marja,
   ze zijn ook leuk deze kleine vleesetertjes. Althans.... de vliegenval kom je vaker tegen dan de trompetbekers. Toch kan je ze tegenkomen maar je vind ze meer bij mensen die een vijver hebben in de tuin :-)
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 51. Helma, hoy hay poesía en esas imágenes, incluso siendo plantas carnívoras, hay belleza en ellas. Unas fotos increíbles, llenas de sensibilidad.
  Un beso enorme.
  Helma, vandaag is er poëzie in de beelden, zelfs als vleesetende planten, er is schoonheid in hen. Prachtige foto's, vol sensatie.
  Een enorme kus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gracias por su comentario agradable Montse usted,
   Este pequeño plantas carnívoras son un decratie en su jardín y también son excelentes con un estanque :-)
   Un beso muy grande

   Verwijderen
 52. Dat is weer eens heel iets anders, Helma. Nooit geweten dat er zoveel verschillende soorten zijn. Vooral die Trompetbekerplant vind ik erg mooi. Een bijzonder geslaagde serie. 12 is wel hééél erg mooi! En je "bevroren" stromende water ook. Mooi gedaan. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Joke,
   dit is inderdaad weer heel iets anders :-)
   Er zijn nog veel meer verschillende vleesetende plantjes maar die heb ik eigenlijk alleen maar in tropische kassen gezien, nooit in het wild. Ik moest even terug scrollen naar 12 en ja... die staat er ook best heel mooi bij :-) Het water is eindelijk eens een keer goed gelukt.
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 53. Wat een mooie blog Helma en wat een origineel onderwerp. Dier trompetbekerplanten zijn wel heel fraai en door jou ook prachtig in beeld gebracht. En begrijp ik nu goed dat jij die zelf gezaaid heb?
  Mooi ook trouwens het zachte water, knap gedaan.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Coby,
   het is weer een keer wat anders dan de vogels en bloemetjes :-) Straks komen weer de vliegen, vlinders, libellen, druppels etc etc dus dan eerst maar even mijn vleesetende plantjes laten zien. En nee, ik heb deze niet zelf gezaaid. Je kan ze wel zelf vermeerderen en dat kan door zaaien, bladstekken en wortelstekken. Ik koop ze liever kant en klaar (erg hé). alhoewel ik ze vroeger wel op de vensterbank aan het stekken ben geweest :-)..
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 54. Het blijft iedere keer weer genieten om jou prachtige vastgelegde natuurfoto's te bekijken. Zo'n kleine plantjes, die ik vaak voorbijloop in het tuincenter, heb ik eigenlijk nog nooit op zo'n mooie manier bekeken zoals jij ze nu hebt vastgelegd. Vooral de foto met de schoen, écht schitterend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Sandra,
   ik ben blij dat je nog steeds graag langskomt en geniet van wat de natuur ons te bieden heeft :-)
   Als je nu weer naar het tuincentrum gaat dan kan je eens even geod bekijken hoe deze plantjes er nu eigenlijk uitzien ;-)
   Bewaar je oude schoenen en plant ze vol ;-)

   Verwijderen
 55. Het zijn wonderbaarlijk mooie planten, deze vleesetertjes. De meesten gaan bij goedwillende kopers helaas snel te gronde. Maar ik begrijp dat jij ze 's winters weet over te houden. Vind ik bijzonder, Helma.
  Ze staan heel mooi op de foto.
  Hartelijke groet, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hat zijn ook hele mooie en wonderbaarlijke plantjes Zem. De meeste verzorgen ze ook niet goed waardoor ze een vroegtijdig einde krijgen. Je kan ze in de winter bij een kachel zetten (verwarming) maar dan wel in een bak met water en mos. Als je ze bij de ketel zet van de verwarming dan komt het helemaal goed :-)
   Hartelijke groetjes, Helma

   Verwijderen
 56. Prachtige warme tinten en heel mooie scherptediepte, schitterend om te zien! Ik ken niet zo veel van die plantjes, dus de uitleg vind ik ook heel interessant om lezen. En decoratief zijn ze idd ook, heel apart die trompetbekerplantjes in zo'n oude schoen. Prachtige foto's Helma!
  Fijne dag,
  groetjes, Vanessa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze zijn inderdaad heel decoratief Vanessa en echt prachtig van kleur. Vooral de rood geaderde zijn in het echt schitterend om te zien :-) Jij je knusse hoekjes met spulletjes en ik met plantjes ;-)
   Jij ook nog hele fijne dag.
   groetjes, Helma

   Verwijderen
 57. Wonderful shots a these very interesting carnivorous plants!
  They are so beautiful!
  You must spend hours watching them!
  Keep well Helma!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is Noushka, I can spend hours watching these plants, especially if there is a beautiful field full of state :-) Very fascinating and also a very decorative addition to your pond;-)

   Verwijderen
 58. Hallo Beste Helma! We hopen dat Pasen was goed. Prachtige foto's van vleesetende planten (prooi), zodra we groeien deze thuis -. Sarracenia, Nepenthes, Drosera, Dionea muscipula en vele anderen. We hebben lezingen over deze planten in ons museum. En heb je ooit Pinguicula vulgaris gezien? Lees meer over deze bijzondere plant op onze blog:
  http://dzialprzyrody.blogspot.com/2014/02/co-zjadby-tustosz-w-tusty-czwartek.html
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Właśnie oglądałem swój blog i kilka ciekawych informacji na temat różnych roślin mięsożernych.Blog, co można opisać w swojej odpowiedzi był i jest bardzo wysokiej jakości i bardzo ciekawe!. Wyrazy uznania dla szczegółowego opisu tej rośliny.

   Pozdrowienia, Helma

   Verwijderen
 59. Werkelijk een schitterende serie, Helma!
  Die Trompetbekerplant hebben wij ook buiten in de tuin staan... zijn goed winterhard maar hebben wel speciale grond nodig, turf want het zijn wel moerasplanten.
  Die schoen is wel je blikvanger denk ik... heel mooi weergegeven!
  Lieve knufff groetjes, Anna :-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Anna,
   en wat gaaf dat jullie die trompetbeker ook buiten in de tuin hebben staan! Ik haalde ze altijd binnen maar ze moeten inderdaad wel buiten kunnen blijven (net als de Zonnedauw).
   Nu kan je ook een schoen gaan vullen en dan weet ik zeker dat je visite heel verrast zullen zijn als ze dat zien :-)
   Lieve groetjes, Helma

   Verwijderen
 60. Hoi Helma ,
  Je weet het hé dat ik weg ben van deze mooie vleesetende plantjes en in die schoen en witte bak staan ze zo mooi !!!
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annie,
   ja ik weet dat je hier weg van bent :-)))))
   En ze zijn ook echt ontzettend mooi om te zien en heel decoratief in je tuin :-)
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 61. Hi Helma.. Very nice compositions.. All the pics are perfectly photographed.. Well-done.. Compliments.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gracias por tus cumplidos Ana que,
   estas pequeñas plantas son sólo como algo diferente a las aves;-)

   Verwijderen
 62. Reacties
  1. Thank you Roy,
   it is also nice to occasionally show anything else again

   Verwijderen
 63. Wonderful photos of these fascinating plants!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. They are certainly fascinating Gunilla but also very nice and decorative :-)

   Verwijderen
 64. Meer dan prachtig en uiterst sfeervol. Ik ga toch eens beter opletten op dat kleine spul tussen de mossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Gerrit,
   en als je inderdaad wat meer gaat opletten met je wandelingen dan kom je echt in een hele andere wereld :-)

   Verwijderen
 65. Lovely photos!! I really like the flowers in the shoe!! :))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. These small carnivorous plants are just something else to add :-)

   Verwijderen
 66. Great pictures, well by macro.
  Best regards

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for visiting Nómada and also that you have left a correction :-)

   Verwijderen
 67. Gracias Antonio por tu visita y que dejaste un comentario.
  saludos

  BeantwoordenVerwijderen
 68. Hey Helma
  Wat een prachtige beelden van deze vleesetende planten!
  Ik heb onlangs nog een reportage gezien, met macrobeelden wanneer ze effectief hun prooi
  vangen, niet te geloven hoe mooi de natuur in elkaar steekt!
  Een prachtig logje, en heb weer veel bijgeleerd :-)
  Groetjes
  Dominic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Dominic,
   ik geloof dat ik dezelfde reportage heb gezien en die was echt heel interessant. Bovendien worden de beelden dan ook nog vergroot zodat je goed kunt zien hoe een en ander in zijn werk gaat :-)
   Heerlijk dat je ook weer van dit blog hebt genoten :-)
   Groetjes,
   Helma

   Verwijderen
 69. je beekje stroomt echt :-)
  mooi en interessant over het plantje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je dat zegt over dat beekje Anneke :-)
   Plantjes zijn weer een leuk onderwerp voor bij het water.

   Verwijderen
 70. Really wonderful, fantastic and amazing these little flowers in the shoe. Great capture, Helma.
  I wish you a sunny day and week.
  Best regards, Synnöve

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Diese sind auch sehr schön fleischfressende Pflanzen, und Sie können sie für die Dekoration :-) Sehr froh, dass Sie genossen zu verwenden. Diese Pflanzen Auch Sie haben ein großer Tag.
   Liebe Grüße, Helma

   Verwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een berichtje achter te laten op mijn blog, ik stel dat zeer op prijs.
Bedankt voor je bezoek en reactie.
Groetjes, Helma

Thanks for your visit and comment.
Merci pour votre visite et commentaires.
Gracias por tu visita y comentario.
Grazie per la vostra visita e commento.
Köszönöm a látogatást és megjegyzést.
Tak for dit besøg og kommentar.
Kiitos vierailusta ja kommentoitavaksi.
Tack för ditt besök och kommentar.
Obrigado por sua visita e comentário.
Dziękujemy za wizytę i komentarz.
Спасибо за ваш визит и комментарий.

Groetjes, Helma