zondag 31 maart 2013

Maandthema........Zwart - Wit

De lightbox doet het weer

Het is Pasen maar ook weer de laatste dag van de maand. Op de laatste dag van de maand worden de foto's van het maandthema weer geplaatst.  Deze keer was het thema dus Zwart/Wit.

Nu kan je wel alle foto's in zwart/wit gaan maken maar ik heb er voor gekozen om zwart/witte onderwerpen te zoeken. Dat was nog lang niet gemakkelijk. Een zwarte en witte auto bij elkaar stond leuk, maar de muur daarachter was weer niet zwart of wit. Uiteindelijk een zwart scheef oud huis gevonden met witte accenten en een uithangbord. Ook maar een paar van mijn zwarte versteende  fossielen op een wit A-4tje gelegd en geprobeerd vast te leggen.


***Foto's zijn in de vergroting  beter van kwaliteit, dus mooier, scherper en duidelijker. Even op de foto zelf klikken of op de bovenste foto, dan kun je doorklikken of scrollen.***


Het zwarte oude en scheve huis...


Zwart scheef huis met witte accenten....

Zwart oud huis met witte accenten....
Deze woning stond in het buitenmuseum en de foto's had ik over de kademuur heen gemaakt. Er stond ook een bewakingscamera  (met tegenlicht) opgericht en die paste mooi in het kader van zwart/wit :-)

Bewakingscamera

Mijn versteende  fossielen kwamen ook mooi van pas. Een A-4tje op mijn zwarte tafel gelegd en geprobeerd vast te leggen. Ik kon hierbij gelijk mijn nieuwe macro lens, de Sigma 105 F2.8 EX DG OS HSM Macrolens uitproberen. Ik moet daar nog wel ff aan wennen......

Versteende wervel (fossiel) van een haai

Versteende wervel (fossiel) van een haai

Een uithangbord in de stad in zwart/wit....


Uithangbord van het flessenscheepjesmuseum.....

Nog 2 versteende fossielen......

Versteende haaientand (fossiel)

Versteende Roggentand (fossiel)
Nog een paar "beetje slechte" foto's het scheve zwarte huis. Als je er te lang naar kijkt wordt je gewoon misselijk hihi........

Het Zwarte scheve huis met een witte trapleuning voor...

Scheef huis met een rechte witte trap ervoor....

Ik vond het niet een echt gemakkelijk thema als je niet in zwart/wit wilt fotograferen, maar hoe je het ook bekijkt.........

Zwart is zwart...........

En wit is wit..........
=======================================================================
Iedereen weer heel erg bedankt voor alle reacties en opmerkingen op het blog hieronder van
"IJspegels op 23 maart 2013...."

112 opmerkingen:

 1. Hola Helma,,interesante entrada esta ultima sobre el blanco y negro,veo tambien que tienes una preciosa colección de fosiles,a mi tambien me gustan mucho,,que disfrutes con tu nuevo sigma 105 macro,seguro que le vas a sacar un gran partido,,,un abrazo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hola mi amigo Fernando,
   el tema del negro - fotografía blanco fue encargado por este mes :-) Me pareció bastante difícil porque tenía que ser negro / blanco objetos encontrados. Los últimos 2 me pareció divertido hacer lol ..... El nuevo Sigma 105 macro se está acostumbrando. Tenía un viejo Sigma 105 macro pero tiene estabilización de nuevo en la lente y también puede ser más lazos que la antigua.
   Un abrazo

   Verwijderen
 2. simply beautifully captured shots...lovely!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. interesting pieces at the museum for your photography Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Carole,
   this months theme was a photo assignment in black / white. Doing so I found a black and white emt home in an outdoor museum and also a sign of a bottle boat museum :-)

   Verwijderen
 4. Je hebt leuke onderwerpen gevonden voor zwart-wit foto's. Ze zijn goed geslaagd.
  Een heel gezellige, maar kleurrijke Pasen gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hanny,
   ik vond het anders knap lastig om wat te vinden. Het is dus een zwart/wit paasblog hihi.....
   Jij ook hele fijne Paasdagen :-)

   Verwijderen
 5. Leuk om te zien hoe iedereen de opdracht invult, Helma. Dat zwart/witte huis is een goede keuze en je fossielen zijn ook goed gelukt. Maar de aller leukste vind ik toch (lach niet) je laatste twee foto's. Daar heb ik echt om moeten lachen. Wat een idee! Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Joke,
   ik vind dat ook eigenlijk nog leuker dan de opdracht zelf hihi...
   Het is ook leuk om te zien hoe andere invulling geven aan de opdracht. Gelukkig doen er nu een paar meer mee en dat vind ik ook heel leuk om te zien. En je mag lachen om die laatste foto's hoor hahahahaha.... ik zag dat meerdere dit een creatieve invulling vonden.
   Het kwam ook bij me op en ik heb het uitgevoerd :-)
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 6. Goedemorgen Helma,
  Ook ik vind je twee laatste spreukjes het creatiefst. Maar de camera is wat mij betreft ook een sterke ! En de fossielen ook erg mooi, waarbij ik de 2e het mooist vindt vanwege de schaduw en positie.

  Fijne Paasdagen, groetjes, Truus

  En prettig dat de lightbox weer werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goeie avond Truus :-)
   Hihi... die laatste 2 waren de eerste foto's die met dit thema in me opkwamen. Leuk dat je dat zegt van die camera :-))))) Het is nog even wennen om mijn fossielen te fotograferen en ik ben het met je eens dat de tweede hiervan ook echt de mooiste is.
   Morgen moet ik ook nog werken dus weinig paasdagen helaas, maar ja.... is even niet anders.
   Jij ook nog hele fijne tweede Paasdag.
   Heerlijk dat de lightbox weer werkt ;-)

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 7. Hoi Helma,
  Ik kan me voorstellen dat het geen eenvoudige opdracht was, maar je bent geslaagd. Wat knap dat je de bewakingscamera hebt gespot. Ja daar is nu wel op te zien dat jij over de kademuur hing! ;-)) Ik vind het scheve huis een toppertje en de 2 laatste heel creatief!
  Ik ga ook 's rondkijken of ik z/w onderwerpen zie, echt een leuk idee!
  Meid fijne Paasdagen (ik las ergens dat je moet werken, dus werkse), grtjs uit Enkhuizen.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marjolein,
   ik vond het zeker niet eenvoudig pfffff....... Die bewakingscamera viel ineens in mijn oog whahahahahaha....... Ik ben gelijktijdig dus ook gefotografeerd *lol*. Dat scheve huis zie je zo over de muur staan dus dat was "kaassie" voor mij hihi..... Leuk als je ook een onderwerpt maakt :-)
   Ik werk inderdaad met de Pasen. Moest al om 5:15 uur uit mijn koffer en dat met ook nog eens een uur minder slaap tssss...... Nou ja, dinsdag vrij, dan nog 2 middag/avonddiensten en dan maar liefst 4 dagen vrij :-)
   Groetjes, van je stadsgenootje.

   Verwijderen
 8. Mooie serie, vooral de fossielen!
  Nu ga ik eens kijken hoe je die lightbox weer aan de praat hebt gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een hobby en dat is fossiele haaientanden zoeken Zem. Daar vind ik dan ok vaak fossiele ruggenwerveltjes, schelpen en roggentanden bij. Soms ook andere fossielen en deze heb ik allemaal bij elkaar in een grote glazen brede kelk op tafel.
   De lightbox is met een linkje plakken gedaan :-)
   Gr. helma

   Verwijderen
 9. Hoi Helma,

  Wat ben je lekker creatief geweest! De serie is ook divers en ik vind de foto's goed gelukt. Een nieuwe macrolens is altijd even wennen maar eenmaal gewend word je er zoooo blij mee!
  Je laatste twee foto's zijn echt knap bedacht, leuk!
  Over scheve huizen nog het volgende: volgens mijn man (die komt uit België) staat in Nederland alles scheef, en dan vooral de huizen. Ooit heeft hij eens tegen mij gezegt dat hij een fotoserie ging maken van al die scheve huizen in 'Holland' maar aangezien dat een soort levensproject zou worden heeft hij er vanaf gezien. Maar hij zou bij het zien van jouw foto's zeker zeggen "zie je nou wel....".

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marianne,

   die nieuwe macrolens is zeker erg wennen. Ik had al een macro 105, maar deze nieuwe heeft stabilisatie in de lens en een OS systeem. Ik heb al de neiging gehad om hem in de vuilnisemmer te kiepen omdat ik geen enkele foto mooi kreeg. Nu maar even rustig uitproberen op diverse objecten voor ik ermee aan de slag ga met insecten en vlinders.

   Grappig dat je man dat zegt van die scheve huizen maar veel huizen zijn ook echt scheef (vooral de oudere ). Ik had ook echt moeite om dit echte zwarte huis een beetje fatsoenlijk op de foto te krijgen hihi...

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 10. Goed uit gevoerd deze opdracht, afwisselend en creatief. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het best wel moeilijk Annemarie, maar
   ik heb er toch wat van gebrouwen :-)
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 11. Hoi Helma, wat heb je de opdracht goed uitgevoerd zeg! Zo kan je het ook doen; alleen zwart en/of wit fotograferen. Dat is ook zwart / wit fotografie! Goed hoor! Groetjes, Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sandra,
   ik had anders ook geen idee hoe ik er invulling aan moest geven.
   ik wilde niet in zwart/wit fotograferen maar echt zwart en/of witten onderwerpen op de kiek zetten :-)
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 12. Hey Helma!
  Dat moet idd niet gemakkelijk geweest zijn om dat in een kleurenversie te doen. Maar jij bent er toch wel in geslaagd om dit op een voortrffelijke manier te doen! Mooie gevarieerde beelden met prachtige composities!
  Dus voor mij ben je geslaagd met onderscheiding!
  Een vrolijk Pasen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Dominic,
   dit was zeker niet gemakkelijk. Ik moest echt op zoek naar zwarte en witte onderwerpen. Die zag ik genoeg maar de achtergronden waren dan steeds 'gekleurd". Het volgende thema is *tijd* en ik breek nu men hersens al hoe ik die nou weer moet invullen!
   En thnx voor je onderscheiding :-))))))
   Jij ook nog vrolijk Pasen!

   Verwijderen
 13. Het zal een hele opgave geweest zijn om beelden te krijgen waar je tevreden over bent. Volgens mij heb je de opdracht knap en origineel uitgevoerd.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was het zeker Kees en je mag gerust weten dat ik dit thema best moeilijk vond. Uiteindelijk toch een selectie overgehouden die mijn goedkeuring had hihi....
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 14. Ciekawy temat i bardzo ładne oraz pomysłowe zdjęcia do niego. Skamieniałości świetnie wyglądają. Pozdrawiam cieplutko.
  Interesting topic and very nice and creative photos of him. Fossils look great. Regards warm.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. To było zupełnie coś innego zrobić Erna, a ja nie bardzo proste. Jest również miło uczestniczyć :-)
   Z poważaniem, Helma

   Verwijderen
 15. Om goede onderwerpen voor zo'n opdracht te vinden en bedenken,is nog niet zo simpel Helma, maar jou keuze is prima hoor. De opnamen van het scheve huis met witte trap en leuning, spreken mij het meest aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was zeker heit simpel Edward en ik wilde ook niet iets omzetten in zwart/wit. dat huis was ook het eerste wat we tegenkwamen tijdens het op zoek gaan naar leuke objecten :-)

   Verwijderen
 16. i LOVE the black house with white trim! what a beauty! here it would be much too hot to paint that way, but i really like it! the fossils are neat - thanks for explaining the vertebrae.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I immediately believe that such a black hiis you would be too hot TexWisGirl :-)
   Here in Holland because so warm is usually not :-)
   Nice that you can appreciate my fossils.

   Verwijderen
 17. You found interesting subjects for your theme, Helma! And "zwart" as "schwartz" makes Dutch more easier:)

  Happy Easter, Helma!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Traveling Hawk,

   the Easter days are already behind us. I had to work Easter Sunday and Easter, but with the Pentecost I pretty :-)

   Funny you should say that black is "Schwartz" :-)

   Verwijderen
 18. heel mooi om zo de opdracht te vervullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mooi hoor. Ik heb mijn zwartwitfoto ook geplaatst inmiddels :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb hem gezien Gert Jan en ik moet zeggen dat je er een prachtige invulling aan hebt gegeven :-)

   Verwijderen
 20. Nice post Helma. I guess this is part of a photo course you are attending. Love the house and the fossile; you manage to find nice subjects for your project.

  Happy Easter!
  Kind regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Once in the month there is a photo assignment for all bloggers.You also can join Louise.It is not binding and without obligation.The photos will then be placed on the last day of the month.The theme for April is "time".The photos or pictures on April 30 you need to post on your blog.It may 1 photos are 10 or 15.

   The easter's already been. I had to work but have the Whitsun happy freely.
   Kind regards, Helma

   Verwijderen
 21. Dat heb je leuk gedaan Helma!
  Zwart - wit is toch zwart - wit!

  Fijne Pasen met heel veel kleurrijke eieren natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahahahaha.... leuke opmerking Willy :-)
   Zwar - wit is inderdaad gewoon zwart - wit :-)

   Ik was werken beide paasdagen en moet je eerlijk zeggen dat ik geen ei gezien heb :-(

   Verwijderen
 22. Geweldige invulling van het thema Helma!
  Prachtig dat zwarte houten huisje met witte accenten.En wat een contrasten een bewakingscamera(je moet er maar op komen) en schitterende fossielen. Niet eenvoudig om dat zwart er mooi op te krijgen, jou is het gelukt.
  Je grap aan het eind zwart versus wit is ook erg leuk.
  We zijn ook precies op tijd met dit thema, want we snakken allemaal naar kleur!
  groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je complimenten Maria en ja... we snakken inderdaad allemaal naar kleur. Die bewakingscamera viel toevallig in mijn "oog" hihi.... ik had toen gelijk iets van: Heee..... die komt goed van pas hihi...... dat huis was knap lastig om vast te leggen want niets stond in verhouding! Met die fossielen ben ik ook wel even bezig geweest temeer ook omdat ik deze met de nieuwe macrolens heb gefotografeerd.
   Die laatste 2 kon ik echt niet alten en dat waren ook de eerste foto's die ik klaar had *grinnik*.
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 23. ha die Helma
  een mooi thema ,en jij hebt het prachtig in gevuld
  en nu op naar de mooie kleuren van de ontluikende natuur
  wens je een fijne avond nog

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Karel,
   het was nog lang geen gemakkelijk thema pffff...... maar.... uiteindelijk toch goed gelukt :-)
   Nu inderdaad op naar de kleuren van de ontluikende natuur. iedereen snakt daar ook zo'n beetje naar.
   geniet nog van je vrije dag vandaag.

   Verwijderen
 24. hoi Helma
  je heb een prachtige serie in zw/wit geplaats erg mooie opnamens over na gedacht.
  gr leen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Leen,
   dank je voor je reactie. ik ben inderdaad op zoek gegaan naar zwart/witte onderwerpen en daar zijn deze van overgebleven :-)
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 25. Ik heb genoten van dit blogje Helma. Erg creatief om zwart en wit op te zoeken. Foto 2 vindt ik geweldig ..... Big brother is watching you :)
  Kompliment

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Henk,
   ik denk dat je foto 3 (foto 4 in de lightbox) bedoelt. En whahahahaha.... wat een leuke benaming "Big brother is watching you". Zo had ik het nog niet bekeken hahahaha....
   Dank je wel voor je compliment :-)

   Verwijderen
 26. Great job in black/White, very Beautiful,
  hope you hade good easter Days until now

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I had go for to two days work whit the Easter Majsan, but now I'm the Pentecostal days, day off :-) Thank you for your comment.

   Verwijderen
 27. Beauty of photos, a good story!
  Hug and congratulations for the work.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Tossan, if someone has a judgment on black / white photos then it's you. You are an expert in black / white photography :-)
   cuddle

   Verwijderen
 28. Beautyful photos with the black and white theme! So cool with the sharktooth :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I have lots of fossil shark toothed Susanne because that is a hobby of mine. In summer I go to a part of Zealand where I some days the beach afzoek these fossils :-)

   Verwijderen
 29. Hoi,
  Goedemorgendankjewel voor je reactie.
  Inderdaad een scheef huis.
  Lijkt me niet zo gemakkelijk als je 'savonds in bed ligt.
  Rol je steeds een bepaalde kant op,ha,ha,
  Fijne tweede paasdag én het is hier nog behoorlijk koud.
  Groet eilandstaete.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Eilandstaete :-)
   Het was en is ook een behoorlijk scheef huis. Ik heb daar ook echt vele foto's van gemaakt maar ik werd er zelf misselijk van als ik er naar keek whahahahahaha.... Dit zijn de enige die ik voor plaatsing geschikt vond.
   Ik moest beide paasdagen werken maar komend weekend ben ik lekker vrij :-)
   groet, Helma

   Verwijderen
 30. Wat een goed idee om zwart/wit onderwerpen te zoeken, dat is nog een graad moeilijker, je hebt eigenlijk twee opdrachten gedaan. Wel heel mooi uitgepakt. Vooral het trappentje spreekt mij aan. EN je verzameling, wow, dat is even een mooie stukje werk. Hierin zit helemaal weinig kleur en toch zijn ze heel mooi om naar te kijken. Dank je wel voor het meedoen, misschien doen er volgende maand weer een paar meer mee..;-)

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er deden er dit keer al een aantal meer mee Yvonne, maar eigenlijk nog veel te weinig. heel erg jammer vind ik dat want het is een prachtig idee en nog mooier om daarmee aan de slag te gaan.

   Ik had het lijnenspel beter kunnen bewaren denk ik hahahahaha.... maar ik ging voor het zwart/witte van deze woning. Voor de volgende opdracht weet ik het echt nog niet. geen flauw idee hoe ik hier invulling aan moet geven ?!?!?

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 31. Hallo Helma
  Dat is wel een heel andere dimensie van het fotograferen, maar jij bent er wel goed in geslaagd deze foto's een creatief tintje te geven.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi bets,
   dit is zeker heel eitas anders dan wat ik normaal fotografeer! Was trouwens nog een stuk moeilijker ook hihi..... Dank je wel voor je lieve reactie,.
   groetjes, Helma

   Verwijderen
 32. Interesting and eclectic on the B&W theme!
  Great idea!
  Cheers again, Helma!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci Noushka,
   Ce thème est loin d'être facile, mais je l'ai trouvé très amusant à faire :-)
   Salutations, Helma

   Verwijderen
 33. Very interesting! I liked most abstract pictures with geometric shapes.
  Many greetings!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu a fost atât de usor pentru această temă pentru a da substanță Ioan, dar a fost foarte distractiv de a face :-)
   multe salutări

   Verwijderen
 34. Wat een geweldig blog in zwart wit heb je gemaakt Helma.
  Je bent lekker op zoek geweest naar zwarte en witte onderwerpen.
  Het huis in zwart op het buitenmuseum ken ik natuurlijk heel goed.
  Fijne avond, Irma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Irma,
   Dat zwart/wit was nog lang niet gemakkelijk maar het is toch gelukt.
   Dat huis is inderdaad bij jou en mij bekend hihi....
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 35. hallo Helma.. Great photos.. So interesting.. Well done.. ;-)))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Ana,
   it is something else than birds or mosses shooting lol ... Thank you for your honest review :-)

   Verwijderen
 36. You are creative, fine black and white photos.

  Ottar

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Ottar,
   I really had to start thinking and looking anarchism black / white subjects and that is pretty well happy :-)

   Greetings, Helma

   Verwijderen
 37. Hoi Helma,

  Weer een hele andere, niet natuur gerelateerde maar originele invulling van het thema zwart/wit. Lijkt mij ook best wel een lastige opgave. Ik vind de laatste twee foto's ook knap gevonden.

  Fijne avond nog,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ad,

   inderdaad een niet natuur gerelateerde (op de haaientand, wervel en roggentand na dan). Ik vond het ook knap moeilijk maar wel heel leuk om te doen. Doe je volgende keer ook mee?

   Hele fijne dag vandaag.
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 38. Best boeiend zo'n themablog en jij hebt er een mooie invulling aan gegeven.
  De foto 11 vind ik een hele mooie met het lijnenspel en de fossielen passen allemaal perfect in deze serie.
  En ja de laatste twee zijn natuurlijk geweldig, humor!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het ook best wel Coby en ook omdat je dan echt heel anders aan het fotograferen bent. Je zoekt nu naar onderwerpen en merkt (althans ik dan) dat ik weer heel anders tegen dingen aan ga kijken :-)
   Die laatste twee waren de eerste die in mijn gedachte opkwamen bij het lezen van dit thema. Kon het dan ook niet laten om te doen hahahahaha....
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 39. Hoi Helma...

  Heel mooi zwart wit bijdrage..
  stuk voor stuk erg mooie opname..
  Heel mooie blog!!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nieske,

   het is best wel leuk om mee te doen.
   Zo zie je ook weer andere dingen :-)

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 40. Hai Helma,

  Ik kan zien dat jij echt hebt nagedacht over dit thema. Niet zomaar een fotoreeks omzetten naar zwart/wit, maar echt zoeken naar contrastrijke onderwerpen.
  Juist door dat strakke contrast kun je zien dat alles vlijmscherp is.
  Uitmuntende serie! Complimenten.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey René,

   dank je wel voor je complimenten. ik begin er helemaal van te blozen.....
   Ik wilde inderdaad geen foto's omzetten naar zwart/wit maar gewoon zwart/witte onderwerpen en objecten vinden en vastleggen.
   Was lang niet gemakkelijk maar wel een uitdaging :-)

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 41. Wat heb je deze opdracht mooi uitgevoerd!
  Ik ben er diep van onder de indruk en ik hoop binnenkort ook mee te gaan doen met dit leuke initiatief.
  Groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Cristien :-)
   Ik zou het erg leuk vinden als je ook meedeed :-) Het is ook een uitdaging en ook hoe de andere deelnemers/sters het thema hebben aangepakt en vastgelegd.
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 42. It is a good challenge, black and white photography, and you have done a great job. Congratulations on your new macro lens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Rosemary,
   it is only once in the month a different theme and this was a challenge with that black and white :-)
   Thank you for the congratulation for the new macro lens :-)

   Verwijderen
 43. Die opdracht heb je goed uitgevoerd goed gevonden Helma morgen ga ik weer naar les daar staat het schilderij dan weet ik de maat dan laat ik het je weten via je email goed heel leuk bedankt voor je reactie lieve groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Daniëlle,
   ik heb je mail gelezen en het schilderij gezien :-)
   Ik moet nu nog overleggen met mijn ega hihi... je gaat nog
   van me horen :-)
   Lieve groetjes, Helma

   Verwijderen
 44. Spectacular shots in BN. You had very good ideas, and are fantastic. All you've done to fossils, are very good. All in BN as wanted. Congratulations Helma. A kiss :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gracias Gumer,
   Lo encontré nada fácil de llevar a cabo esta foto tarea, pero en última instancia, él es muy bien hecho :-)
   Un beso

   Verwijderen
 45. Hoi Helma, wat een originele benadering! Dat 'Scheefhuis' doet het erg goed met al die lijnen. Mooi gedaan hoor.
  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,
   die lijnen hadden ook voor een van de andere thema's gekund maar ik vond dat zwart/witte zo goed bij dit thema passen :-).
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 46. Hoi Helma.

  Allemaal weer heel mooi vastgelegd.
  Aparte shots van het huis.!!
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Peter en janny :-)

   Dit is weer eens wat anders
   dan de dieren in de natuur hihi....
   Ik ga jullie spreken,
   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 47. Mooi gedaan met de wit-zwart thema. Wat een scherpe haaie tand (sharp in both respects !).

  Fijne woensdag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Rick,
   Ik denk dat ik ook een keer een blog aan mijn fossielen haaientanden ga besteden. Ik heb er werkelijk heel veel en het is best leuk om te zien :-)

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 48. ha die Helma
  dank voor je glimlach , en ja het plaatje en de pps er onder verdienen die ook
  ik heb 3 dagen vrij :) 2 roostervrije , altijd na de nachtdienst en morgen een 60+ dag :) dan heb ik drie tussendiensten en ga ik maandag de nacht weer in
  ik was gister zo fijn aan de wandel , nu doe ik toch wat HH en dan vanmiddag via een wandeling van een dikke twee uur naar de suup om eten en drinken
  ik zal verder hier
  geniet de dag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Karel,
   bij jou is het gewoon tijd om even tot jezelf te komen. Ik ben dan ook heel blij dat ik je gevonden heb en kan genieten van heerlijke pps'jes, mopjes en filmpjes. Maar ook van je gezellige oppeppende praat :-)))) Ik ben vandaag vrij, nou ja vrij (huishouden, weekend boodschappen, wassen en strijken etc) maar even vrij van de baas in ieder geval hihi....
   Hele fijne dag vandaag.

   Verwijderen
 49. sehr interessant Helma. klasse in schwarz weiss.
  liebe gruesse dirk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Dirk,

   it was a photo of the March theme: Black - White and this is it eventually become :-)
   Kind regards, Helma

   Verwijderen
 50. Hello dear Helma, good black and white Photos, the Museun!

  Good and happy day for You!

  Greatings!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Adriano,
   only the black / white house photographed in the museum and the sign of the ships in bottles museum. The fossil teeth and vertebra of my own collection :-)
   Greetings, Helma

   Verwijderen
 51. Fossielen zijn altijd erg mooi om te zien en op de foto te zetten...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb heel veel fossielen Peter en ook allemaal zelf gevonden op het strand. Ik denk dat ik daar een keer een post aan ga besteden :-)

   Verwijderen
 52. Hallo Helma,
  En natuurlijk weet je waarom ik heb veel uitzicht uw afbeeldingen, maar ik was nog niet gekomen om u te feliciteren. Dus hier is het, dit zijn mooie clichés.Je kussen en wensen u een goed weekend Helma.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bonjour Roger,
   merci de réaction Leive et bien sûr pour toute l'aide :-)
   Je vous souhaite également une très belle et agréable week-end. Heureusement, j'ai un week-end libre.
   Voeux et baiser, Helma

   Verwijderen
 53. A creative and impressive post Helma. The fossils were fascinating. I was pleased you identified the shark's vertebra, otherwise I would never have guessed what it was ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your enthusiastic response ShySongbird :-)
   I also really did my best on this assignment.
   Fishing vertebra I found on the beach with other and this was indeed found to be a fossilized vertebra

   Verwijderen
 54. Goed om het zwart/wit thema op deze manier vast te leggen. Je bent er goed in geslaagd. Vind het lijnenspel in de laatste foto's van het 'scheve' huis erg goed gelukt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Monique,
   dat lijnenspel vinden meerdere bezoekers een mooi geheel. Er komt nog een maandopdracht wat ook "lijnen" moeten worden. Misschien had ik hem daarvoor moeten bewaren hihi.....
   Heel fijn weekend :-)

   Verwijderen
 55. Prachtige foto's in zwart / wit Helma.
  Vooral de laatste twee zijn bijzonder.
  Leuk idee van jou.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Tinie,
   die laatste 2 waren de eerste die in me op kwamen hihi...
   groetjes, Helma

   Verwijderen
 56. Hee Helma:) Nee, ik ben niet misselijk geworden :):) Ik kan me best voorstellen dat het moeilijk was om onderwerpen te vinden, maar het is je wel gelukt! Ik vind vooral de fossielen prachtig op de foto gezet. Of dat nu komt door de nieuwe lens, dat weet ik niet, daar heb ik geen verstand van. Maar ze staan er messcherp op! Heel mooi hoor! De bewakingscamera is zo origineel. Prachtig gevonden. Klasse:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig maar Renate :-)
   dat je niet misselijk geworden bent dan hé....
   Het was ook best heel moeilijk want ik wilde geen serie omzetten in zwart/wit maar echte zwart/witte onderwerpen vinden. Die fossielen staan er inderdaad best scherp op. Heb er ook tig foto's van moeten maken voor ik het goed genoeg vond hoor *grinnik*.
   Die bewakingscamera zag ik toen ik dat huis aan het fotograferen was en die kon zo bij deze serie hihi.....

   Verwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een berichtje achter te laten op mijn blog, ik stel dat zeer op prijs.
Bedankt voor je bezoek en reactie.
Groetjes, Helma

Thanks for your visit and comment.
Merci pour votre visite et commentaires.
Gracias por tu visita y comentario.
Grazie per la vostra visita e commento.
Köszönöm a látogatást és megjegyzést.
Tak for dit besøg og kommentar.
Kiitos vierailusta ja kommentoitavaksi.
Tack för ditt besök och kommentar.
Obrigado por sua visita e comentário.
Dziękujemy za wizytę i komentarz.
Спасибо за ваш визит и комментарий.

Groetjes, Helma