maandag 5 maart 2018

Het was ijskoud.....

Ik ga proberen om af en toe weer wat foto's te plaatsen en ook om bij jullie langs te komen. We hebben nog veel verdriet en dat zal nog een lange weg zijn. Toch wil ik de camera weer wat meer gaan oppakken.

Ik wil iedereen dan ook bedanken die hier langs zijn gekomen en me steeds een hart onder de riem hebben gestoken.  Met name noem ik Ana Freire, Elisabeth, David, Joost en Nicol, Alie en Maria, maar het is ook voor jullie allemaal bedoeld.



**Foto's  zijn  in de vergroting beter van kwaliteit, dus mooier, scherper en duidelijker. Even op de foto zelf klikken of op de bovenste foto, dan kun je doorklikken of scrollen***.


*** Photos are of better quality, so better, sharper and clearer on the magnification. Just click on the photo itself or on the upper picture, you can by clicking or scrolling ***



Ik ben samen met Henk afgelopen zaterdag 3 maart langs het IJssel en Markermeer gereden. Het is vlakbij onze woning en we wilde toch even een frisse neus halen. Die frisse neus "bevroor" haast want het was werkelijk ijs en ijskoud.


IJsschotsen

IJsschotsen

Een kei met een laag aangewaaid ijs.

Prachtig om al deze ijsschotsen te zien

De keien langs de kanten waren bijna onherkenbaar van het ijs


Ook een paar mooie stillevens (althans... dat vind ik....)

Bevroren rietstengels

Dezelfde rietstengels maar dan vanaf de andere kant

Bevroren rietstengels

Bijzonder mooi om die ijspegels aan de gebogen rietstengels te zien

"Artifarti........"

"Ook artifarti"

In de weinige windwakken die er waren zagen we nog wat Nonnetjes/Zaagbekken.  
Ze zaten voor het mooie te ver maar ik heb er toch een paar foto's van kunnen maken waarvan ik er hier alvast een neerzet. De ijskoude wind maakte het fotograferen niet echt gemakkelijk.

Nonnetjes - Mergellus albellus in een windwak op het IJsselmeer

Onderweg naar huis nog even de polderslootjes langsgereden met onderstaand stilleven...

Echt heel mooi om te zien

Ook een verdwaalde Wintertaling op  een slootje in de polder  op het ijs aangetroffen....

Wintertaling - Anas crecca

Wintertaling - Anas crecca
 =======================================================

Iedereen bedankt voor alle steun in de vorm  van bezoekjes, maar ook van kaartjes, belletjes, mailtjes en app'jes .

145 opmerkingen:

  1. Hello Helma! It's wonderful to hear from you. I've been thinking about you. Beautiful ice photo prints. Have lovely evening

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thank you Ana,
      the evening was one with 2 "faces".
      You also have a nice evening.

      Verwijderen
  2. Lieve Helma
    Goed van je om weer een beetje te bloggen en gewoon op je eigen tempo hoor want niets moet ! Ik hoop dat het je wat afleiding mag geven Ja het was zeker koud maar het leverde jou mooie plaatjes op .Gelukkig de afgelopen twee dagen was het bijna Lente weer en ik had het gisteren zelfs te warm in mijn winterjas en mijn sjaal om ,dus die sjaal maar in de fietstas .En ik hen natuurlijk weer genoten van je prachtige foto's .
    Lieve groetjes Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Even nog ee Update . Mijn ogen zijn heel lang en zorgvuldig nagekeken vandaag en alles ziet er goed uit .De lensjes hebben zich nog niet volledig aangepast aan mijn ogen en dat kan nog wel even duren .Het pijnlijke gevoel is nog steeds door de oogklem die tijdens de operatie op het oog word gezet .Ik moet dus nog even accepteren wat er nu gebeurd al is het niet erg prettig .gelukkig kan ik wel naar de Opticien want ik heb nog wel een bril nodig voor veraf maar dat wist ik al .

      Verwijderen
    2. Hoi Elisabeth,
      ik vind het nog steeds heel moeilijk om hieraan te beginnen maar misschien geeft het wat afleiding. De kou vond ik eigenlijk niet eens zo erg maar die snijdende wind maakt ook dat ik mijn lens niet helemaal kon stilhouden. Ik zie ook erg naar de lente uit.
      Lieve groetjes, Helma

      Verwijderen
    3. Erg fijn om de update over je ogen te lezen Elisabeth, want ik vreesde echt toen ik las over je lichtvlekken die je zag!!!! Dat je pijnlijke ogen hebt door die oogklem geloof ik ook direct als het maar weer overgaat.
      Hou je haaks en hopelijk is het heel gauw minder pijnlijk.
      Lieve groetjes, Helma

      Verwijderen
  3. Hello Helma. It's good that the camera wanted to be used again and you went for a walk. You have certainly been cold, but there are great views from the ice land. Regret the ducks, because they freeze. Lovely photos. Regards nice and warm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hello Erna,
      I did not feel like photographing after the fatal accident of our dear grandson, but I think it's a nice diversion now. I will just try again and if it does not work then I will stop again.
      It was indeed ice and ice cold when I went to make these photos because the feeling temperature was - 15c
      Regards,
      Helma

      Verwijderen
  4. Здравствуйте, Юлия! Зима пройдет и в сердце найдется место теплу. Фотографии интересные, необычные зимние льдинки!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Привет, Анна
      Сложно вести блог снова. Смерть нашего 5-летнего внука действительно глубоко тронула нас, но я все же хочу попытаться сфотографировать что-то в природе. Спасибо за ваше сладкое сообщение.
      С уважением,

      Verwijderen
  5. Ha buuf Helma, fijn om je prachtige foto's weer te zien: de bevroren rietstengels, de 'artifarti' en de schotsen. Tjonge het was echt vreselijk koud, maar goed dat je toch met het fliepsding op pad bent gegaan.
    Hopelijk heeft de wintertaling een wak gevonden.
    Dikke knuff van je oude buuf uit Enkhuizen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey buuf Marjolein,
      het was zeker echt ijs en ijskoud en die vreselijke harde oostenwind maakte dat je na 2 minuten onmiddellijk weer je auto inging!!!! Het was wel een prachtig gezicht hé alleen jammer dat de wind nu de verkeerde kant staat voor het kruiende ijs. Die wintertaling is wel goed terecht gekomen denk ik want even later vloog hij weg.
      Dikke knufff voor jou van je ouwe buuf uit het naastgelegen gehucht xx

      Verwijderen
  6. Lieve Helma, wat vind ik het fijn om weer iets van je te zien, ik denk dat het je toch een beetje afleiding zal bezorgen, om hier voorzichtig de draad weer op te pakken. De foto's, zijn zoals we van jou gewend zijn van een grote klasse. "ijspegels aan de gebogen" is voor mij de de topper hoor. Lieve groetjes, Edje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi lieve Edward,
      dank je wel voor je lieve berichtje maar neem van mij aan dat ik er echt als de dood tegenop zag om weer te beginnen! Het gaf inderdaad wel afleiding om de camera weer even mee te nemen maar ik ben nog niet 'fervent' bezig hoor. Fijn dat je van de foto's hebt genoten.
      Lieve groetjes, Helma

      Verwijderen
  7. Fijn dat je er weer bent, mooie foto's zoals altijd.
    De pijn zal lang blijven, gaat nooit helemaal weg.
    Gr Jan(Wilde een Tuin)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Jan,
      ik zal nog niet frequent aan de gang zijn hier maar de eerste stap (en ook best wel zware stap) is gemaakt. De pijn zal inderdaad blijven maar we hopen dat deze in de loop der jaren wat dragelijker zal gaan worden.
      Groetjes, Helma

      Verwijderen
  8. Hai Helma. Welkom terug. Goed om te zien dat je langzaam de draad weer gaat oppakken. Hoewel je dit verlies natuurlijk voor altijd met je mee zult dragen, zal het fotograferen en bloggen hopelijk voor de nodige afleiding zorgen. Een mooi blogje om mee te beginnen: vooral nr 7-12 én nr 14 zijn fraaie winterse beelden. Gelukkig staat inmiddels het voorjaar in de stijgbeugels! Niet alleen je blogs, maar ook je commentaren op mijn blogs heb ik gemist. Hou je haaks.
    Groetjes,Dick

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Dick,
      dank je wel voor je welkom al vind ik het nog wel heel erg moeilijk om dit weer te gaan doen. Heb behoorlijk aan energie ingeleverd en het verdriet is nog heel erg aanwezig. Het verlies heeft een diepe wond geslagen en dat litteken blijven we allemaal met ons meedragen. Wat dat betreft is onze wereld blijvend veranderd en wordt nooit meer zoals het was (huilt).
      Het bloggen en ook het fotograferen zal zeker voor afleiding zorgen al ben ik er nog frequent mee bezig. Het voorjaar is hopelijk een goede "geleider".
      Ik kom zeker op bezoek hoor en het uitje naar de AWD moeten we dan ook maar eens plannen met die mooie libellen.
      Groetjes, Helma

      Verwijderen
  9. Hi Helma,
    So pleased you have managed to get out with your camera, hopefully it has helped, it will take time.
    You had this awful weather just before it came across to England, your images of the ice flows and stems encapsulated in ice are fascinating, something only you could make to look beautiful, I am not artistic enough to think of anything like that, I would just complain as to how cold it was.
    Your three Smew together {Nuns} these a bird I have been trying to get image of for a while, and your solitary Teal are all super images.
    Pleased you have put together a post.
    All the best to you and your family, John

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi John,
      it also cost me a lot of effort to get back on the camera again. The pain and loss of our dear grandson will stay with us for life but we hope that this will become more bearable over the years.

      The cold was also very cut by the east wind. The feeling was -15c brrr .... Always after 1 or 2 photos again shelter and I also complained about the cold hihi .... I could make a lot of pictures of the Smew although they were very far away. They are still in a different post.

      Thank you for your nice message.
      Cordial greetings,
      Helma

      Verwijderen
  10. Dear Helma. It is great to see you back in Bloggerland. I have been thinking and worrying about you, and have missed you and your wonderful images.

    Your artistic eye has found beautiful winter subjects for you to photograph, and the results are delightful! I have never seen images like this before.

    My very best wishes to you and the family - - - Richard

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Richard,
      thank you for your sweet message.
      It is difficult to start blogging again because the pain and sadness are still very strong. Our life has changed and we have a permanent scar :-(
      Still, I want to try to enjoy nature again, and this icy cold of the east wind made me want to make a few "winter" tricks.

      I wish you a very nice evening,
      Cordial greetings,
      Helma

      Verwijderen
  11. Prachtig fotowerk Helma.Fijn dat je probeert de draad terug op te nemen al zal dat aardsmoeilijk zijn.Heb al die tijd aan je gedacht lieve Helma.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Marylou,
      echter maakte de harde oostenwind en de ijzige kou het me niet echt gemakkelijk om deze foto's te maken!!!!! Ons leven is ook voor altijd veranderd en het litteken een blijvend letsel die we de rest van ons leven zullen moeten meedragen.
      Lieve groet, Helma

      Verwijderen
    2. Dat kan ik heel goed begrijpen heb vroeger vaak ouders moeten troosten toen kinderen uit mijn klasje stierven door een ongeluk of kanker en weet heel goed dat het onmogelijk taak is en dat het nooit meer hetzelfde wordt en dit mensen levenslang tekent.Ik moet heel vaak aan jullie denken

      Verwijderen
    3. Heel naar en ook heel verdrietig Marylou :-(
      Inderdaad een onmogelijke taak en iedere ouder weet dat dit nooit maar dan ook nooit meer over gaat. Ik heb het er echt verd..... moeilijk mee. Ook het verdriet zien van mijn kinderen hakt er ook behoorlijk in. Soms weet ik ook echt niet hoe we verder moeten!
      Dank je voor je lieve en begripvolle berichtje.

      Verwijderen
  12. Zag de eerste foto ook op fb en nu hier...fijn dat je de draad weer opneemt en wie weet geeft het je afleiding.
    Prachtserie en dat het koud was weten we ;)
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nellie,
      ik heb niets op FB geplaatst van deze foto's hoor!!! Ik denk dat je dus bij iemand anders zo'n soort foto hebt gezien want ik heb echt niets geplaatst daar.
      Ik probeer de draad inderdaad weer een beetje op te pakken maar ik heb nog een lange weg te gaan :-(
      Bedankt voor je leuke berichtje :-)
      Groetjes

      Verwijderen
  13. Hooray, hooray, hooray, Helma is back! I am so happy to welcome you, Helma. I know that your life has been shattered and it will probably never be the way it was, but reaching out to your friends will surely help. You are also renewing your love affair with nature and that is the best therapy of all. As usual, your photographs are superb, and I am looking forward to many, many more. With much love from Canada, David.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hello dear David,
      thank you for your huge sweet response and not just your reaction. Also your e-mails that you sent me have done very well. Xxx You are really a sweetheart and a very warm and sweet person.
      My life has indeed changed forever and will never become like it once again. The awful scar will hopefully become slightly less sharp, but our dear grandson will never return. The pain of the loss and sorrow of my children is terrible.
      I hope indeed to find some distraction in nature and that this will help me to give the drama a place.
      Many dear greetings and a big hug,
      Helma

      Verwijderen
  14. Hoi Helma,

    Fijn dat je weer terug bent en de draad weer probeert op te pakken, hoe moeilijk dat ook zal zijn. Jullie hebben een zware tijd achter de rug en nog zal het vaak niet meevallen, maar het feit dat je je grote hobby weer oppakt is moedig en goed, het zal je mede helpen je leven weer op te pakken.
    De foto's dan: een heel fijn nieuw begin, jonge wat is dat kruiende ijs fotogeniek, ik heb het nog nooit gezien. Behalve het kruiende ijs vind ik ook nr. 14 een hele fraaie. En ja, het is ook een moeilijke tijd geweest voor de vogels, er zullen er ongetwijfeld veel gesneuveld zijn, vooral de ijsvogels hebben waarschijnlijk een zware tol betaald, we zullen het dit voorjaar gaan zien, of niet natuurlijk.

    Groetjes,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ad,

      ik ga het in ieder geval proberen. Ik hoop dat dit de nodige afleiding geeft maar het ging me niet gemakkelijk af om toch maar weer de camera op te pakken. Het klopt dat het vaak ook nog niet meevalt. Ons leven is voorgoed veranderd en het litteken is blijvend zichtbaar. Zijn stoeltje blijft leeg en dat maakt dat het verdriet nog lang geen plekje heeft gevonden.

      De foto's zijn minder mooi dan normaal maar de vreselijke harde oostenwind en de snijdende kou maakte dat de lens echt niet stil te houden was. Alle "overzichtsfoto's" zijn dan ook niet echt om te plaatsen. Hier waren al meerdere ijsvogels gesneuveld en ook hele veel meerkoetjes. We wachten het inderdaad maar af maar nu mag het van mij toch voorjaar gaan worden.
      Dank je voor je leuke reactie.

      Groetjes,
      Helma

      Verwijderen
  15. Lieve Helma, ben blij weer een berichtje van je te ontvangen in mijn mailbox dat je nieuwe foto's hebt geplaatst, neem rustig de tijd en op je eigen tempo om de draad weer een beetje op te pakken het helpt je om je gedachten een beetje af te leiden. Prachtige foto's heb je gemaakt van het ijs, nu maar uitkijken naar de lente!

    Lieve Groetjes Blauwhartje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Leen,
      dank je wel voor je lieve berichtje. Ooit samen me Greetje een mooie pps gemaakt met jou gedicht en mijn foto's en niet wetende dat dit mij zou overkomen. Ik probeer de draad inderdaad weer op te pakken maar ik vind het nog wel heel erg moeilijk. En wat de lente betreft: Die mag van mij komen!

      Lieve groet, Helma

      Verwijderen
    2. Ik kan niet op je site komen Leen. Wil je me de link nog eens sturen? Na mijn crash ben ik ook alle mailadressen kwijtgeraakt. Vele hebben hem weer gestuurd maar die van jou heb ik niet!!

      Verwijderen
  16. Lieve Helma,
    Wat fijn dat je weer gaat proberen. Bij ons zat ook niet lekker geweest. Zoveel te doen geweest. Erg geweest. Eigenlijk nog steeds. Ik ga ook wat proberen om te bloggen. Ijsschotsen ziet indrukwekkend uit. Mooi gezicht. Ik zag gisteren op de tv. Best wel erg veel om te zien. Rieten is ook heel apart om te zien in ijs. Eenden hebben moeilijk gehad. Alle vogels. Wat heb je schitterend mooie foto's gemaakt. Lieve groetjes Jacqueline & Ferry.❤❤❤

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Jacqueline en Ferry,
      ik ga het inderdaad weer proberen. Ik had voor het dodelijk ongeluk van Jahnay al belezen bij jullie dat het niet lekker ging met jullie ouders en jullie broer. Ik begrijp dan ook dat het bij jullie ook erg naar is geweest.
      Jullie proberen ook weer te bloggen en dat is heel mooi.
      Ik wens jullie alvst een mooie nieuwe week.
      Lieve groetjes, Helma

      Verwijderen
  17. mogge Helma
    pracht foto's , met recht natuurlijke KUNST
    zelf vind ik de Taling het mooist
    ik ben blij dat je langzaam de draad weer op pakt , zal je de nodige afleiding brengen
    lieve groet , Karel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Karel,
      die ijsschotsen weten de weg naar de kust wel te vinden maar die ijzige rietstengels zijn echt heel mooi om te zien. Zo'n kleine tere stengel met een laag ijs er omheen daar zeg je u tegen :-)
      Ik zal zien wat ik ervan ga breien de komende tijd en mocht het toch niet lukken dan stop ik er gewoon weer mee ;-)
      Lieve groet, Helma

      Verwijderen
    2. ha die Helma
      ja die stengels zijn inderdaad kunstwerken op zich :)
      jij moet doen wat je goed dunkt , las al dat het misschien nooit te verwerken is , en dat is ook logisch meid
      maar stoppen met fotograferen zal je ook zwaar vallen , terwijl daar voor jou de afleiding ligt
      heb de pps bekeken en het werkt , zal ik deze en nog 2 van andere zo gemaakt toesturen
      dus wel weer aan het werk , met wat aanpassing , wat je zegt , zo kom je weer onder de mensen
      wens jullie een goeden nacht en morgen een goede zondag
      lieve groet , Karel

      Verwijderen
    3. Hey Karel,
      ik leef ook nog steeds bij de dag. Nooit geweten dat zoiets zo moeilijk kon zijn!! Er is een spreuk: Niemand zei dat makkelijk was. Niemand ZEI OOIT dat het ZÓ MOEILIJK ZOU ZIJN! Soms zie ik wel weer een mooie bloem die bloeit maar ik ga er niet gelijk voor op mijn knieën liggen zoals ik daarvoor wel altijd deed. Misschien dat dit weer terugkomt. Er zijn helaas geen draaiboeken voor dit soort vreselijke trauma's maar we proberen er mee om te gaan.
      Ik heb je mail nog niet binnen met de pps, maar die komt vast nog wel :-)
      Alvast bedankt.
      Lieve groet, Helma

      Verwijderen
  18. Hoi Helma.

    Fijn dat je weer terug bent.
    Zal niet meevallen om dit grote verlies te dragen.
    Heel veel sterkte.

    Schitterende foto's heb je gemaakt.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Patricia,

      het valt ook niet mee om met dit enorme verlies (en verdriet) om te gaan maar we hopen dat we het ooit een plekje kunnen geven en dat de scherpe randen eraf zullen gaan. Het feit is dat we een blijvend litteken hebben gekregen en dit zal altijd zichtbaar zijn.
      Dank je wel voor je lieve berichtje

      Groetjes, Helma

      Verwijderen
  19. lieve Helma, zo'n groot verlies verwerk je niet zomaar even
    wel goed dat je probeert wat afleiding te zoeken met foto's nemen, dat ontspant het hoofd en laat je even aan niks anders denken
    prachtige ijsfoto's zijn dit!
    soms ben ik bang dat de watervogels hun pootjes zullen vastvriezen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo lieve Anneke,
      dit verwerk je ook niet zomaar even en volgens mij zal ik het ook nooit verwerken! Dit is een blijvend litteken en het verdriet is echt enorm. De afleiding heb ik ook nodig om verder te kunnen maar ik ben nog wel heel gauw erg moe.
      Wat jij dacht over de pootjes van de watervogels was ook vaak mijn angst. Toch blijken ze zichzelf heel goed in de gaten houden ;-)
      Lieve groet, Helma

      Verwijderen
  20. Hello Helma, I'm glad to see you again here ... I hope the light appears again in your life and in your family .. These images are a good prelude .. A big hug ..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Ana,
      it is actually still dark with indeed sometimes a dash of light. I do not know if it will be light again, but we have to learn to live with it and that is difficult.
      Hopefully photography will help a bit. Thank you for your sweet response.
      A hug

      Verwijderen
  21. Lieve Helma
    IK loop dikwijls aan je te denken dit kan je niet zomaar even verwerken het is zo onbegrijpelijk het is goed dat je af en toe wat afleiding zoek dat is wel goed je heeft een prachtige serie gemaakt ook de close-ups en de water vogels heel mooi
    Ik wens jullie heel veel sterkte Helma
    Lieve Groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo lieve Janny,
      het is ook niet te verwerken. Het verdriet en de pijn van het gemis is vreselijk. ook het verdriet van de kinderen is hartverscheurend en moeilijk om mee om te gaan. Ik (en henk ook) leven nog met de dag en we hopen het ooit een plekje te kunnen geven. Ik hoop dan ook dat de camera me wat afleiding geeft. Dank je wel voor je lieve berichtje.
      Lieve groetjes,
      Helma

      Verwijderen
  22. Hoi Helma,
    Wat fijn om weer hele mooie foto's van je te zien!
    Geweldig! En ik ben blij weer wat van je op de blog te zien, maar dat weet je ;-)
    Rustig aan maar. Dikke knuffel,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Maria,
      gelukkig hebben we ook via de app contact en dat doet me goed x
      Nu hoop ik dat ik af en toe weer foto's kan plaatsen al heb ik het daar best nog wel moeilijk mee. Dikke knuffel voor jou.
      Lieve groetjes,
      Helma

      Verwijderen
  23. Fijn je weer te zien, Helma. Hopelijk zal deze terugkeer je ook een beetje helpen om de draad weer op te pakken. Prachtige foto's heb je staan. Mijn favoriet is het stilleven.
    Gr Jan W

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Jan,
      ik heb lang getwijfeld of ik het wel of niet zou doen. Besloten om het wel te doen maar ik zal nog niet frequent aanwezig zijn als voor het ongeval. Ik leef nog een beetje met de dag.
      Dank je wel voor je lieve reactie.
      Groetjes, Helma

      Verwijderen
  24. Stunning winter photos. Love magic of nature. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thank you for your comment Agnieska
      and also for your visits :-)

      Verwijderen
  25. Lieve Helma, wat fijn dat je weer terug bent.
    Ik heb veel aan je gedacht, ik denk dat het je goed zal doen weer wat te bloggen, als je zin hebt.
    Je bent toepasselijk begonnen met ijskoude foto's, die toch van een bijzondere schoonheid zijn. Het lijkt de pool wel. Het komt niet meer zo vaak voor in Nederland, dat je zulke foto's kunt maken.
    Helma, het zal je ook goed doen, dat de lente nu gaat doorbreken. Het geeft bij jullie verdriet toch wat troostrijkere coulissen buiten.
    Liefs van Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Zem,
      dank je wel voor je lieve reactie. Ik ben nog niet helemaal terug want het kost me echt nog een beetje teveel energie. Je hebt hem door inderdaad want door die ijskoude foto's kwam ik erop om deze te gaan plaatsen als begin.
      Ik hoop ook echt dat het zonnetje en de lentebloemen ons weer wat meer energie en vreugde zal geven al zal de pijn, verdriet en het gemis van onze lieve Jahnah een blijvend litteken zijn.
      Liefs van mij, Helma

      Verwijderen
  26. Wat fijn dat je weer wat hebt gefotografeerd, het leidt toch weer een beetje af en ik gun je wat ontspanning. De foto's zijn erg mooi geworden, je kunt van alles in de vormen van het ijs zien. Prachtig de wintertaling het is zo'n mooi eendje en de nonnetjes die heb ik in geen jaren gezien... Sterkte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was zo ijzig koud dat ik er echt even doorheen wilde Willie. Ik wil dan ook af en toe weer wat gaan fotograferen en gaan plaatsen al ben ik er nog lang niet maar..... het begin is er. De Wintertaling zat heel vlakbij en was volgens mij ook wat verzwakt maar hij vloog even later wel weg.
      Groetjes, Helma

      Verwijderen
  27. ach lieve Helma, ik heb zo vaak aan jullie gedacht.... wat kun j e zeggen tegen mensen die zó verdrietig zijn, ik weet het niet meer... ik ben blij dat je gaat proberen de draad een beetje op te pakken,... jullie kleinzoon zal voor altijd in jullie harten leven, maar ohhh wat zal het pijn doen....

    een dikk e knuffel en ik ben kei trots op je, dat je ondanks je verdriet zulke parels van foto's neer kunt zetten...

    dikke knuffel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi lieve Dien,
      er zijn ook geen woorden voor. Ook geen draaiboek of wat dan ook. Het was (en is) ineens klap boem en weg was het jonge leventje van onze lieverd "huilt". Ons leven is voorgoed veranderd en de het gemis en de pijn van het litteken zullen voor altijd zichtbaar zijn. Ik probeer de draad inderdaad weer wat op te pakken maar kreeg vandaag ook weer vreselijk nieuws (via jou ).

      Dank je wel voor je lieve berichtjes ❤
      xxx

      Verwijderen
  28. Heel fijn dat je weer terug bent Helma, blij dat je terug je fototoestel hebt opgepakt, en met wat een ongemeen prachtig resultaat. Het helpt misschien een heel klein beetje bij het verwerkingsproces, ze zeggen tijd heelt alle wonden. Tot het zover is zal het nog veel pijn doen, maar jullie kleinzoon wordt voor eeuwig in jullie hart gekoesterd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ludo,
      ik ben nog niet veel achter de pc hoor maar het begin is gemaakt. En weet je, de tijd heelt geen wonden maar de tijd leert je wel ermee om te gaan. Ik hoop dan ook dat we dit vreselijk verlies ooit een plaatje kunnen geven en dat de pijn en het verdriet wat minder zullen worden. Het litteken blijft echter ons leven lang zichtbaar.
      Dank voor je lieve berichtje.

      Verwijderen
  29. Bonsoir Helma,
    Cela fait plaisir de revoir tes photos.
    Il a fait vraiment froid chez toi ! tes photos sont très belles.
    Merci

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bonjour Nathalie,
      merci pour votre réponse.
      J'espère recommencer un peu de photographie.
      cependant, le vedrite et la douleur causée par la perte de notre petit-fils resteront longtemps.
      Salutations, Helma

      Verwijderen
  30. Hoi Helma,
    Fijn dat je weer erop uit bent geweest na 'n moeilijke tijd en dat geeft ook weer afleiding.
    en je hebt weer mooie platen gemaakt van het ijs, was mij te koud om erop uit te gaan.
    Mooi het Nonnetje zo ook de Wintertaling, geniet altijd van je foto's.
    Groetjes Loes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Loes,
      het was ook eigenlijk veel te koud en zeker langs het IJsselmeer!!! Gauw een foto en hup die auto weer in want die Oostenwind maakte dat je ademhaling ook gewoon bevroor!!! Ik hoop zo af en toe weet wat te plaatsen al ben ik er nog lang niet hoor.
      Dank je wel voor je lieve reactie.
      Groetjes, Helma

      Verwijderen
  31. Hoi Helma,
    De eerste, moeilijke stap is gezet. Ik ben ervan overtuigd dat je geleidelijk aan het plezier in fotograferen zult terugvinden en dat het gelijk op zal gaan met de broodnodige ontspanning en afleiding. Het zijn fraaie winterse platen geworden waarbij ik mij goed kan voorstellen dat het vooral door de ijzige wind een hele klus was.
    Sterkte en groetjes, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,
      moeilijk was deze stap zeker en ik heb het er nog moeilijk mee hoor!! Ik hoop wel dat het plezier in fotograferen terugkomt en daarom verlang ik ook naar het voorjaar. Het verdriet en de pijn alsmede het litteken zullen echter ons leven lang zichtbaar blijven.
      Deze foto's maken was inderdaad een behoorlijk ijzige klus. Zo hee..... zo koud!!!
      Groetjes, Helma

      Verwijderen
  32. Prachtige foto's zijn het, en fijn dat je er weer eens op uit bent geweest, het zal je best goed hebben gedaan. Jullie hebben zeker nog een lange weg te gaan en ik wens jullie ook heel veel sterkte toe.

    Liefs Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marianne,
      we hopen inderdaad dat dit ons goed gaat doen. Ik wilde met deze kou juist weg want dan hoefde ik ff niet na te denken. Onze weg is inderdaad nog heel lang en ons leven is echt blijvend veranderd.
      Dank je voor je lieve berichtje.

      Liefs, Helma

      Verwijderen
  33. Estou super feliz, Helma, por tê-la de novo por aqui... e ver que aos poucos, está retomando algo de que gosta... apesar do sofrimento, que obviamente ainda sentirá... mas a vida é mesmo isto... repleta de perdas e dádivas... havendo que tirar o melhor aproveitamento, daquilo que ainda podemos fazer, e gostamos de fazer, enquanto temos saúde, e a vida o permite!
    Fiquei super comovida, por me ter mencionado, Helma! Eu é que agradeço de coração, a sua presença e amizade, lá no nosso espaço... e por aqui... é sempre um privilégio imenso, vir apreciar os seus formidáveis trabalhos fotográficos, que tanto me encantam!
    Adorei ver as formidáveis imagens, daí! Aqui onde vivo, não chega a nevar no Inverno, pelo que eu é que agradeço a oportunidade de ver, estas imagens belíssimas, que o frio proporciona, e que por aqui, não tenho oportunidade de poder apreciar!
    Deixo um beijinho, e um abraço super apertado! Vou estar ausente alguns dias! A minha mãe vai fazer uma pequena cirurgia a um dos olhos, pelo que os próximos dias, serão para acompanhar atentamente, o pré e pós operatório... pois tem problemas cardíacos e circulatórios... conto estar de volta, lá mais para o final da próxima semana...
    Tudo de bom! Beijinhos
    Ana

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Olá, querida Ana,
      sua ajuda na forma de suas visitas e suas mensagens lindas e agradáveis no meu blog fizeram muito bom. Eu era e sou que você fez isso e ainda faz. Meu coração e minha alma estão felizes com isso.
      Eu tento tirar algumas fotos uma e outra vez, mas minha tristeza e minha dor ainda são muito fortes. A perda do meu querido Jahnay é doloroso.

      Eu leio que você esteve fora por alguns dias. Sua mãe teve que se submeter a cirurgia ocular. Espero com todo o meu coração que tudo tenha sido bom com a operação e ela não teve problemas com a circulação.
      Querida Ana, agradeço sua visita. Ainda não estou muito na internet, espero fazer algo mais e mais.
      Um beijo e um grande abraço de mim para você.
      xx

      Verwijderen
  34. Ijskoude taferelen, maar fotograferen helpt misschien iets om je verdriet te ontdooien. Nog een moeilijke weg te gaan, dit is alvast een kleine stap. Je foto's zijn er niet minder om. Ik had graag naast je gestaan om de nonnetjes te fotograferen en gelijk je een hart onder de riem te steken. Lieve groetjes, Alie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Alie,
      het was ook werkelijk ijs en ijskoud en komend weekend krijgen we weer dit ijskoude weer!!!!!! Het was moeilijk om de camera weer op te pakken en dat is het nog steeds wel hoor. Binnenkort staan we ook naast elkaar ;-) We mailen.
      Lieve groetjes, Helma

      Verwijderen
  35. Klopt Helma, was een foto van de ijsvogel en ja als er iemand op reageert dan staat ie weer bovenaan in de lijst ;)
    Geloof ik gelijk dat het zwaar is om door te gaan, doe wat je wil doen en de rest komt wel weer.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nellie,
      klopt, daar had een oud collega op gereageerd en ik zag daar ook ineens weer allemaal reacties op binnenkomen!!!

      Het is ook zwaar, en zwaarder dan ik ooit gedacht had.
      Nu zit is af en toe even achter de pc maar ik ben er na een kwartier alweer dik mee aan. Komt wel weer (denk ik).
      Hele fijne zondag.
      Groetjes

      Verwijderen
  36. Wat fijn om weer wat van je te zien en horen Helma.
    Het verdriet dat blijft, kan ook niet anders.
    Ik heb vaak aan je gedacht, maar wist niet wat ik zeggen moest.
    Hoop dat je toch een beetje afleiding kunt vinden met het fotograferen.
    Prachtige foto's heb je hier weer staan.
    Veel liefs groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Tinie,
      het verdriet, gemis en de pijn blijven zeer zeker. Dit litteken blijft voor altijd zichtbaar net als zijn lege stoeltje. Geeft niets als je niks wist te zeggen. er zijn ook geen draaiboeken voor......
      Ik hoop er wat meer op uit te gaan met de camera maar het echte "loopje" zit er voorlopig nog niet in merk ik zelf wel.
      Lieve groetjes, Helma

      Verwijderen
  37. Hello Helma, great pictures of birds and many beautiful ice sculpture art.

    Ottar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hello Ottar,

      Thank you for your comment :-)
      It is now freezing again in the Netherlands and you can often make nice "ice sculptures".
      The wind makes it difficult.

      Greetings, Helma

      Verwijderen
  38. Hi Helma,
    I was very happy to see you come back again to the Blog, although the pain will remain forever, life goes on and we must continue our walk.
    I loved the photos they are spectacular.
    A big hug
    Maria de
    Divagar Sobre Tudo um Pouco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hello dear Mary,
      the pain of grief and loss will remain forever. Our lives have changed forever. I am now trying to find some distraction in photography, but it is still very difficult. Thank you for your sweet response.
      A big hug

      Verwijderen
  39. Hallo Helma,
    Ik ben zo blij om weer een blogje van je te zien. Wat heb je het mooi gedaan zo, met Jahnay's foto's. Regelmatig denk ik aan hem en aan jullie allemaal.
    En dan deze schitterende foto's. Al waren ze 1000x slechter, dat zou me niet uitgemaakt hebben. Ik wens je het aller-allerbeste!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Jenny,
      wat een lieve reactie van je :-) Fijn dat je het mooi vind met de foto van Jahnay erbij :-) Ook dat je aan ons allen denkt is heel fijn om te horen en dat doet ons ook hele goed.
      Je ziet me verschijnen op je blog hoor.
      Lieve groetjes, Helma

      Verwijderen
  40. Die bevriezingsverschijnselen wil ik geloven Helma. het zijn werkelijk ijzige beelden waarvan ik foto 10 de mooiste vindt. Prachtig met die lange ijspegels

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die waren er ook wel degelijk Henk. Ook zo afgelopen weekend weer in de vries en snijdende oostenwind gestaan. Mooiere foto's kunnen maken maar we gaan nu eerst maar naar de krokussen toe hihi...
      Groetjes, Helma

      Verwijderen
  41. het doet me veel plezier om je hier op je blog teug te vinden Helma

    verdriet zal je nog lang bij blijven..

    hopelijk kan het fotograferen en het bloggen voor de nodige afleiding zorgen

    en je foto's zijn helemaal top

    maar dat wist je ook wel

    groeten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Willy,
      dank je wel voor je mooie en lieve reactie.
      Het verdriet zal inderdaad zo niet levenslang blijven maar daar moeten we mee om zien te gaan al is dit echt vreselijk moeilijk! Ik ga inderdaad proberen om weer wat foto's te maken.

      Groetjes, Helma

      Verwijderen
  42. Ik hoop echt dat je fotografie en de natuur in het algemeen jullie verdriet wat kan temperen en het gebeuren proberen een plaats te geven in jullie hart. Verdriet slijt niet echt, maar je leert er op de duur mee leven. Je fotografie, tja, je weet het zelf ook wel hé. Je foto's zijn zoals meestal van een groot geniet gehalte. Een dikke warme knuffel enne... ik ebn blij dat je terug bent :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Dirk,
      mijn kleinzoon hield ook van de natuur en alles wat daarmee te maken had. Ik hoop de draad weer een beetje op te kunnen pakken al gaat dit nog wel moeilijk hoor. Het verdriet zal inderdaad altijd blijven net als het gemis. We moeten er nog mee leren leven en dat heeft ook tijd nodig. Onze levens zijn voorgoed veranderd maar Jahnay blijft voorgoed in ons hart.
      Dank je wel voor je lieve reactie en warme knuffel :-)
      Lieve groet, Helma

      Verwijderen
  43. Een meer toepasselijke serie om weer mee te beginnen was denk ik niet mogelijk geweest. Fijn om weer eens iets van je te zien en hopelijk lukt het om beetje voor beetje de weg omhoog weer te vinden. Hierbij een dikke virtuele knuffel en succes met het weer oppakken van je hobby.

    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je René,
      afgelopen weekend was het weer zo vreselijk kou met ook nog eens zo'n harde oostenwind. Toen veel mooiere foto's kunnen maken maar die bewaar ik maar tot de volgende winter. Nu eerst maar de voorjaarswarmte laten komen.
      Ik hoop langzamerhand inderdaad weer wat op te kunnen pakken en te fotograferen met liefde. Dank je wel voor je knuffel.

      Groetjes,
      Helma

      Verwijderen
  44. Passando a deixar um beijinho e votos de um feliz fim de semana!...
    Estarei ausente alguns dias, devido a uma pequena cirurgia, que a minha mãe irá realizar a um dos olhos, por causa de cataratas... mas como ela tem alguns problemas cardíacos, convêm acompanhá-la nos primeiros dias, para evitar que ela faça esforços, e ir controlando se ela toma a medicação a tempo e horas... e sem falhas... para recuperar o mais rápido possível!
    Beijinhos
    Ana

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Olá Ana, espero que sua próxima mensagem seja uma mensagem legal e interessante. Espero que sua mãe tenha passado pela cirurgia bem e que você possa guiá-la.
      Obrigado pela sua doce resposta.
      Um beijo e um grande abraço pra você
      Helma

      Verwijderen
  45. Liebste Helma,
    ich habe mich sehr gefreut, als ich sah, dass Du wieder Deine Kamera genommen hast, um Deine unvergleichlichen, wunderschönen Naturaufnahmen zu machen! Es war aber nicht an 1. Stelle die Freude darüber, dass wir wieder in den Genuss dieser Aufnahmen kommen, es war vielmehr die Freude darüber, dass Du trotz Deines großen Schmerzes, über den Verlust Deines so lieben kleinen Enkelsohnes (selbst mir, der ich ihn gar nicht kannte, zerreißt es fast das Herz, wenn ich ihn auf Deinen Fotos betrachte...es ist so ungerecht, und man will es einfach nicht glauben...), den Mut und die Kraft aufgebracht hast, Dich in einem kleinen Schritt wieder Deinem großen Können zuzuwenden. Ich denke oft an Dich und Deine Familie - fühle Dich ganz herzlich gedrückt
    Heidi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo liebe Heidi,
      Danke für deine süße Antwort. Der Schmerz der Trauer und der Verlust meines lieben Enkels sind auch sehr präsent. Unser Leben hat sich für immer verändert und der Jahnay Stuhl wird immer leer sein. Ich hoffe, dass ich den Schmerz gut ertragen kann, aber das ist noch nicht möglich.
      Sei nicht traurig, Hey, du kannst auch nichts dagegen tun. Leider gibt es keine Szenarien, die uns sagen, wie wir das durchstehen.
      Ich danke dir für deine süße Nachricht.
      Ein Kuss von mir für dich.

      Verwijderen
  46. Beste Helma, eerst en vooral wil ik je mijn oprechte en innige deelneming betuigen met het verlies van jullie kleinzoontje. Wat een ongeloof om dit te lezen. Hoe kom je dit te boven. Ik wens je van uit mijn hart heel veel sterkte. (Was zelf even een tijd online, zodat ik het bericht nu pas lees).
    Goed dat je een heel klein beetje het leven en dat stap voor stap terug op neemt. Makkelijk zal het niet zijn.
    De foto's zijn weer zeer mooi. Het lijkt of jullie in Noorwegen of Ijsland zaten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Joke,
      dank je wel voor je deelneming. Ons verdriet is ook nog heel erg groot net als de pijn en het gemis. Ik heb geen idee of we dit ooit te boven zullen komen want zijn stoeltje blijft voor altijd leeg *huilt*.
      Ik (en ook Henk en de kinderen) proberen weer wat op te pakken en we gaan zien hoe dit gaat.
      Nee, we waren niet in Noorwegen of IJsland maar gewoon langs het IJssel en Markermeer :-)

      Verwijderen
  47. Mi querida Helma, me alegra leerte y disfrutar de tus maravillosas fotos. El dolor no se irá del todo, pero os deseo que pronto sea más llevadero. Un enorme abrazo para ti y toda tu familia y con él mi cariño.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hola Lola,
      gracias por tu dulce respuesta.
      El dolor y la tristeza de la pérdida siempre permanecerán, pero trato de regresar.
      Un gran abrazo

      Verwijderen
  48. Van mijn lieve maatje Karina, die vaak niet kan reageren op Blogger zelf.
    Deze reactie stuurt ze dan via de mail of in dit geval via Google+
    =========================================

    Karina Kleijn
    Hi lieve Helma en Henk,

    Het lukte even niet op je mooie ijs blog zelf vandaar dat ik het zo maar even doe, hoop dat je dat niet erg vind.

    Wat fijn om je weer te zien.
    Het zal zonder enige twijfel heel erg moeilijk zijn om zo'n enorm verlies een plekje te kunnen geven.
    Maar ik weet zeker dat jullie kleinzoon nooit vergeten zal worden en altijd een warm plekje in jullie harten zal hebben.

    Misschien is het juist een goede manier om het verlies een beetje te kunnen verwerken tijdens jullie wandelingen en het fotograferen tijdens deze wandelingen.

    Je foto's zijn prachtig zoals ze altijd zijn.
    Met smaak vast gelegd, in het geval van dit blog kan je zeggen met smaak en zeer kunstzinnig vast gelegd.

    Liefs, je maatje XX

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo lief maatje,

      erg jammer dat de problemen nog niet verholpen zijn en je vaak niet kan reageren op het blog zelf. Gelukkig zijn er dan no andere manieren ;-)

      Het is ook moeilijk om dit verlies een plekje te geven en onze levens zijn ook voorgoed veranderd. Zijn stoeltje blijft leeg en daar zullen we moeten leren leven al weet ik nog steeds niet hoe! Vergeten wordt hij nooit meer en hij zit in mijn hart verankerd 💙 😢

      Het wandelen is echt een mooie en goede manier om je hooft leeg te maken. Nu proberen om weer wat foto's te maken al zal het nog ene hele tijd moeilijk blijven. Jahnay was zelf ook een mannetje van de natuur dus .......

      Liefs, je maatje
      xx

      Verwijderen
  49. Fijn om zien dat je de fotografie weer hebt opgepakt Helma. Ik hoop dat het meehelpt om het 'ritme' weer een beetje op te pakken. Bovenstaande serie laat overduidelijk jouw liefde voor onze natuur met al haar bewoners zien.
    Groet,
    Geert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Geert,
      ik hoop ook dat dit een beetje gaat helpen al is het nu nog erg moeilijk. Ons kleine mannetje was zelf ook gek op alles wat met de natuur te maken had dus ik ga er wel mee verder :-)
      Dank je wel voor je lieve reactie.
      Groet,
      Helma

      Verwijderen
  50. Reacties
    1. Thank you Maria :-)
      Now there is another weekend at the door.
      also a very nice weekend for you.
      A hug

      Verwijderen
  51. Ha Helma,
    wat dapper dat je de eerste stap hebt gezet op fotogebied en daar ook een blog over hebt gemaakt.
    Ik hoop dat de lente je straks zal verleiden er wat meer op uit te gaan. Buiten struinen (met of zonder camera) geeft toch vaak wat rust in je hoofd.

    enneh.. mooie foto's van die ijzige wereld heb je gemaakt.

    hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Corrie,
      ja, maar dat was (en is nog) echt heel moeilijk hoor. Ik ga er wel mee door en hoop er binnenkort wat frequenter mee door te kunnen gaan. Nu ben ik vaak nog zo moe dat ik het met een kwartiertje alweer bekeken heb. ik denk dat ik je ook maar weer eens hier ga uitnodigen want ik weet nu echt niet meer hoe ik met WP verder moet!!!!

      Hartelijke groet, Helma

      Verwijderen
  52. Hopelijk kun door het fotograferen en bloggen de pijn wat verzachten.
    Je serie van het ijskoude winter weer is weer erg gaaf, ik heb ook van de kou geleden die dagen!
    Mijn dochter trouwde 1 Maart, wat was het toen koud met die wind, maar ook de dagen er voor en na.
    heb ook wel foto's gemaakt, maar zoals jij al schrijft met die wind viel het dat mee.

    Groeten, Bram

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bram,
      dat hoop ik ook al kan ik dat nu nog niet zeggen.
      Het weekend van 17/18 maart was ook al zo koud en toen heb ik zelfs nog mooiere foto's kunnen maken maar die bewaar ik maar voor volgend jaar. Nu eerst d lentebeelen maar eens binnen zien te krijgen ;-)

      Wat sneu voor je dochter dat ze op de mooiste dag van haar leven zoveel koude had!!!!! Vooral die oostenwind maakte het nog kouder dan het al was. Ik vind dit dan ook echt heel triest voor jullie.

      Groetjes, Helma

      Verwijderen
  53. Hoi Helma,
    Goed dat je na al het gebeuren je mooie hobby weer hebt opgepakt. Fotografie geeft erg veel rust en je vergeet even de hele wereld rond je heen.
    Prachtige foto's!! Wat een sneeuw en ijs, je zou niet zeggen dat dit in ons kikkerlandje gemaakt is. Maar we zagen het een paar weken geleden. Wat een kou.

    Lieve groetjes,
    Marco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marco,

      ik hikte er al een tijdje tegenaan en wilde eigenlijk niet maar aan de ander kant was Jahnay ook een kereltje dat van alles van de natuur hield. Nu mag het eerst wel wat warmer worden hoor want die ijzige kou en nu ook nog zo koud mag wel weer vertrekken.
      Dank je wel voor je lieve berichtje.

      Lieve groetjes, helma

      Verwijderen
  54. Lieve Helma, ik ben erg blij dat je die geest hebt om ons je foto's weer te laten zien en welke foto's, geweldig!
    Er is nog steeds koud in je hart, ik weet het, maar de tijd zal voorbijgaan, de lente komt terug en de herinnering eraan blijft in je ziel terwijl de zon schijnt en de bloemen om je heen verschijnen.
    Veel aanmoediging en een dikke kus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hola querida Montse,
      Gracias por tu dulce mensaje.
      El dolor y la tristeza de la pérdida de nuestro querido nieto permanecerán largos. Su silla siempre estará vacía 😢. También espero que la primavera nos dé algo de calidez y podamos disfrutar de las flores y el sol.
      Un beso y un gran abrazo para ti.

      Verwijderen
  55. Miło Helma, że wracasz.., życie toczy się dalej i my nie mamy na nic wpływu. Serdecznie pozdrawiam i pamiętaj czas leczy rany

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Cześć Barbara,
      czas nie leczy ran. Czas uczy, jak radzić sobie z bólem i smutkiem z powodu straty.
      Dziękuję za wiadomość.
      Z poważaniem

      Verwijderen
  56. Hallo Helma, fijn dat je de moed bijeen hebt kunnen rapen om weer een beetje te gaan bloggen en fotograferen. Wellicht dat het je een beetje afleiding kan geven te midden van alle verdriet en gemis van jullie kleinzoon. Je laat een prachtige en indrukwekkende serie zien, extreem weer was het en zoals je laat zien heel fotogeniek.
    Ik wens je alle sterkte en hoop nog weer nieuwe blogjes van je te mogen zien.
    Hartelijke groet Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Coby,
      dank je wel voor je lieve berichtje. We gaan zien hoe het de komende tijd gaat.
      Deze kou was er ook 2 weken alter weer en toen ik mooiere foto's maken maar die bewaar ik maar tot volgende winter. Nu wordt het tijd voor wat warmte zowel geestelijk als fysiek.
      Groetjes, Helma

      Verwijderen
  57. Reacties
    1. Het was ook werkelijk bitterkoud Willy!
      nu eerst maar weer wat warmte.
      Groetjes,

      Verwijderen
  58. Desde luego vaya frio..un saludo desde Murcia...y un abrazo de condolencia muy fuerte....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gracias por tu abrazo Alp
      Estas imágenes frías muestran cuán frío estábamos dentro debido a la desgracia de nuestro querido nieto.
      Un abrazo

      Verwijderen
  59. Hi Helma,
    marvelous photos of the ice and the snow and this special shapes in the Wintertime.
    Warm regards, Synnöve

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Synnove,
      two weeks alter it was even colder and there were even more beautiful works of art made of the ice. I will keep these for the next winter. Now only flowers and sun ;-)
      Cordial greetings.

      Verwijderen
  60. Revendo este post magnífico, e aproveitando para deixar um beijinho e votos de continuação de uma boa semana!
    Finalmente, mãe já melhorando... pois veio um pouco abalada desta segunda operação à vista... mas já vê um pouco melhor... e talvez em breve, possa retomar as actividades, com que anteriormente gostava de se distrair... mas que a falta de vista já não permitia...
    Um beijinho, e um abraço super apertado!
    Ana

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oi Ana,
      É muito bom ler que o seu meoder está ficando melhor :-) É sempre assustador quando você tem que passar por uma segunda operação. Seus olhos são os espelhos da sua alma e você só tem um par de olhos.
      Obrigado pela sua doce resposta.
      Um grande abraço

      Verwijderen
  61. Liebste Helma!
    Was bin ich froh und gerührt von Dir zu hören, zu lesen!!! Ich umarme Dich ganz fest!!! Vielen, vielen Dank für Deine lieben Zeilen bei mir!!!

    Und was die Wärme und den Frühling nabelangt, ich warte auch voller Sehnsucht auf ihn...Aber in diesem Jahr gefällt es dem Winter augenscheinlich viel zu gut bei uns. So hatten wir heute ziemlich heftigen Schneefall...und alles was sich schon aus dem Boden gewagt hatte, oder was ich voller Ungeduld schon gesetzt hatte (die Armen!) ist diesem Winterwetter ausgesetzt...Die Wetterprognosen sagen auch nicht wirklich Frühling voraus...Wir müssen uns wohl noch gedulden...
    Komm, lass Dich noch einmal so richtig drücken!!!
    Allerherzlichste Grüße für Dich und Deine Familie
    Heidi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo liebe Heidi,
      Danke auch für Ihre schöne und leive Antwort. Der Winter in den Niederlanden ist auch länger als normal und die Kälte war sehr intensiv. Wo ich wohne, war wenig Schnee, aber viel Schnee.
      Hoffen wir, dass der Frühling uns bald wärmt und wir die Blumen, Pflanzen und Kräuter genießen können.
      Mit freundlichen Grüßen
      Helma

      Verwijderen
  62. Heerlijk om hier weer foto's te mogen bekijken. De vertrouwde kwaliteit straalt je weer tegemoet. Bedankt daarvoor Helma !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Cor,
      dank je wel voor je lieve reactie :-)
      Ik hoop weer wat meer foto's te kunnen plaatsen al ben ik nog niet zo heel veel op het internet aan de gang :-)
      Groetjes, Helma

      Verwijderen
  63. Cudowne zimowe zdjęcia. Bardzo pięknie fotografujesz przyrodę. 💖

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zima ma również swoje uroki, ale teraz wciąż chcę ciepło wiosny ;-)

      Verwijderen
  64. Wat een prachtige, indrukwekkende foto's! Ik zie hier een prachtige fotoserie voor een reeks kerstkaarten ;) (Als je daar aan doet). Echt mooi! Die stillevens, schitterend.

    Fijn dat je de draad weer rustig op gaat pakken. Ik hoop dat het je afleiding en voldoening zal om over deze moeilijke tijd heen te komen. Al zal het nooit helemaal weggaan. Sterkte ook in al het toekomende Helma!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Jacobien,
      twee later waren er zelfs nog veel mooiere ijskunstwerken maar die hou ik maar tot de volgende winter :-) Leuk idee van die kerstkaarten :-)

      Ik doe het ook rustig aan hoor want ik ben er nog lang niet. Ik probeer het wel maar het is echt nog moeilijk om de draad op te pakken zoals daarvoor. Onze levens zijn gewoon voorgoed veranderd en daar moeten we mee zien om te gaan en dat kost tijd. Dank je wel voor je leuke reactie :-)
      Groetjes, Helma

      Verwijderen
  65. Een eerste stap op een lange weg... Fijn dat je weer wat mooie dingen kunt zien ondanks alles, je foto's getuigen ervan.

    Liefs,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marianne,
      dat zeg je héél goed van die lange weg want ik weet dat dit een vreselijke lange weg is :-( Toch ga ik proberen weer van de natuur te genieten. Jahnay zou in deze periode ook allang alweer aan het speuren zijn naar knopjes van bloemen en plantjes.

      Dank je voor je lieve reactie.
      Liefs, Helma

      Verwijderen
  66. Fijn dat je het fotograferen weer op hebt gepakt, meteen al met een prachtige serie van het ijs....nog maar een paar weken geleden, en nu wordt het toch langzaam lente.
    Fijn dat je er weer bent
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ghita,
      ik probeer dat inderdaad weer te doen al zit er nog niet echt vaart in. Komt wel weer als het weer straks wat mooier wordt. De lente mag nu dan ook echt doorzetten. Momenteel is jet een grauwe en natte dag (lees maandag 2e paasdag) maar we gaan wel naar mooier weer toe :-)
      Dank je voor je reactie :-)
      Groetjes, Helma

      Verwijderen
  67. Hoi Helma,

    Had deze even gemist en dacht dat je polderrondje weer de eerste was. Maar fijne ijssculpturen laat je hier zien, het lijkt alweer even geleden en intussen is het heerlijk voorjaarsachtig. Laat die lentezon maar komen en daarmee voor jou (jullie) ook weer wat licht in de duisternis. Fijn dat je weer terug bent en de hobby weer opgepakt hebt.

    Groetjes,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ad,

      niet zovele gemist hoor en de foto's die ik 2 weken later kon maken (ook weer een ijzig weekend met oostenwind) zijn veel mooier dan deze maar die bewaar ik wel voor de volgende winter (als dat er nog van komt).
      De lentezon is er nu eindelijk en hoewel ik moest werken vandaag (Lees zaterdag) was ik wel blij met dit zonnetje. Ik heb de hobby weer opgepakt maar nog niet met 'verve'.
      Dank je voor je berichtje.

      Groetjes,
      Helma

      Verwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een berichtje achter te laten op mijn blog, ik stel dat zeer op prijs.
Bedankt voor je bezoek en reactie.
Groetjes, Helma

Thanks for your visit and comment.
Merci pour votre visite et commentaires.
Gracias por tu visita y comentario.
Grazie per la vostra visita e commento.
Köszönöm a látogatást és megjegyzést.
Tak for dit besøg og kommentar.
Kiitos vierailusta ja kommentoitavaksi.
Tack för ditt besök och kommentar.
Obrigado por sua visita e comentário.
Dziękujemy za wizytę i komentarz.
Спасибо за ваш визит и комментарий.

Groetjes, Helma